Τοπικές γεύσεις της Αίγινας - Φιστίκι | One Day Cruise

Τοπικές γεύσεις της Αίγινας - Φιστίκι

Όπως κάθε τόπος έτσι και οι ιδιαίτερες γεύσεις της Αίγινας, βασίζονται στα δικά της παραδοσιακά προϊόντα. Και βασικός πρωταγωνιστής της τοπικής αιγινήτικης κουζίνας δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το φιστίκι.

Φιστίκι Αιγίνης

Η καλλιέργειά του ξεκίνησε από το 1920 στο νησί και μόλις το 1994 το προϊόν έγινε ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Δύο χρόνια αργότερα επισημοποιήθηκε η ονομασία του και στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φιστίκι οι Αιγινήτες το βάζουν σε όλες τις συνταγές τους. Φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, μπισκότα και παξιμάδια. Επιπρόσθετα δημιουργούν σιροπιαστά γλυκίσματα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, παστέλια και λικέρ, σοκολατάκια, φιστικοβούτυρο, πέστο φιστικιού και φιστικάτο, δηλαδή μια πάστα από φιστίκι αρωματισμένη με λικέρ.

Αν επισκεφθείτε την Αίγινα και πάτε για φαγητό, θα διαπιστώσετε ότι το φιστίκι έχει εισβάλλει και σε πολλές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, στις οποίες ταιριάζει τέλεια. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε κάποιο πιάτο με φιστίκι, θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Όσο για το Φεστιβάλ Φιστικιού, πραγματοποιείται στο νησί κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου και αν βρεθείτε εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε σε όλες τις εκδοχές. Και φυσικά να ψωνίσετε παραδοσιακά προϊόντα που τα βρίσκετε έτσι κι αλλιώς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Χόρτα του βουνού

Καλακάρβουνα, ζωχοί, καρδαμίδες, πορύχια, είναι κάποιες ονομασίες από τα χόρτα που φυτρώνουν στην Αίγινα και που οι ντόπιοι συλλέγουν για να φτιάξουν νόστιμες πίτες.

Τσίγαρα

Πρόκειται για ένα άλειμμα που παράγεται από την κορυφή του φρέσκου γάλακτος.

Γκερεμέζι

Είναι ένα φρέσκο, κρεμώδες κατσικίσιο τυρί και έχει ξινή αλλά πλούσια γεύση. Παλιά το παρασκεύαζαν άνοιξη και καλοκαίρι, αλλά τώρα μπορείτε να το βρείτε και να το ζητήσετε εύκολα.

Κατσούλα

Είναι ψάρι του Σαρωνικού με γλυκιά γεύση. Εντοπίζεται όμως στην Αίγινα από όπου το ψαρεύουν λόγω της ιδιαίτερης σύστασης των νερών της.

Αιγινήτικη ρετσίνα

Μαζί με τους ροδίτες και τα σαββατιανά παράγονται κυρίως για ντόπια κατανάλωση. Χύμα προς πώληση μπορείτε να βρείτε αν κάνετε μια βόλτα στους αμπελώνες του Μεσαγρού.

Ελαιόλαδο

Τέλος, στην Αίγινα θα βρείτε και μια μικρή ντόπια παραγωγή ελαιόλαδου.

 

Ετικέτες: Αίγινα, Φιστίκι Αίγινας, Φεστιβάλ Φιστικιού, Γαστρονομία, Τοπικές γεύσεις, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης