Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας

Η Αίγινα είναι γνωστή για τον θρησκευτικό τουρισμό της και όχι μόνο. Όσοι ασχολούνται με αυτόν πιθανόν να γνωρίζουν τη Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας που είναι και η προστάτιδα του νησιού. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού να λαμβάνει χώρα εκεί.

Η Μονή βρισκόταν αρχικά κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Λεόντι, άρα ήταν εύκολος στόχος όσων εισέβαλαν στο νησί. Μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές, η Μονή μεταφέρθηκε σε άλλο μέρος μακριά από τη θάλασσα. Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της Αίγινας και απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από την άλλη μεγάλη Μονή, αυτήν του Αγίου Νεκταρίου. Παλαιότερα η Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας είχε στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Τοποθεσία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Βλέποντάς την από μακριά, η Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας είναι επιβλητική. Μοιάζει περισσότερο με φρούριο παρά με μοναστήρι. Είναι τετράγωνη, έχει πολύ υψηλούς τοίχους και πύργο με πολεμίστρες επειδή οι μοναχοί της εξακολουθούσαν να φοβούνται για πιθανές εισβολές.

Η Μονή έχει θέα προς την Παλαιοχώρα, τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου και τον βόρειο Σαρωνικό. Για πολλούς αιώνες ήταν το σημαντικότερο μοναστήρι της Αίγινας φιλοξενώντας την εικόνα της Παναγίας Χρυσολεόντισσας που είναι τοποθετημένη στην άκρη του εικονοστασίου προς τη βόρεια πύλη του Ιερού. Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο είναι εντυπωσιακό και αν το προσέξει κανείς καλύτερα θα δει παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη, μορφές αγγέλων και αγίων. Η Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας έχει έξι παρεκκλήσια, ανάμεσά τους και το κοιμητήριο της Αγίας Μαγδαληνής.

Το θαύμα που συνδέει τη Μονή με την τοποθεσία της είναι το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε η ανέγερσή της, τα εργαλεία που άφηναν οι εργάτες εκεί, το πρωί βρίσκονταν κατά περίεργο τρόπο στη σημερινή θέση της. Αυτό έγινε τρεις φορές, οπότε και οι μοναχοί κατάλαβαν το ότι το μοναστήρι έπρεπε να χτιστεί στη σημερινή του θέση στις αρχές του 17ου αιώνα.

Από το 1821 έως σήμερα

Η δράση του μοναστηριού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 υπήρξε καταλυτική. Λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι και το 1935, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Α’ το μετέτρεψε σε γυναικείο για να το σώσει από την πλήρη εγκατάλειψη. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό αποσπάστηκαν πέντε μοναχές από τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Έτσι, τα επόμενα χρόνια έγιναν τεράστιες προσπάθειες για την ανακαίνιση της Μονής. Τα έργα των μοναχών για τη συντήρησή της συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι δέκα μοναχές που μονάζουν εκεί φροντίζουν και για τη σωστή φιλοξενία των προσκυνητών της Μονής, ενώ ασχολούνται με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Ετικέτες: Αίγινα, Παναγία Χρυσολεόντισσα, Θρησκευτικός Τουρισμός, Μοναστήρια