Τα γαϊδουράκια του Αργοσαρωνικού
Τα γαϊδουράκια κατέχουν ξεχωριστή θέση στα ελληνικά νησιά και φυσικά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αποτελούν μια καθημερινή, γραφική εικόνα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική νησιωτική Ελλάδα του καλοκαιριού. Όμως, τα γαϊδουράκια του Αργοσαρωνικού και τα άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους δεν είναι εκεί απλά για να μεταφέρουν τους τουρίστες από το ένα σημείο στο άλλο.
Η καθημερινή ζωή με τα γαϊδουράκια
Στην Ύδρα για παράδειγμα, κάτι τέτοιο το βλέπουμε κατά κόρον. Επειδή στο νησί δεν υπάρχουν οχήματα, τα γαϊδουράκια, τα μουλάρια και τα άλογα επιστρατεύονται για τις μεταφορές που πρέπει να γίνονται καθημερινά. Τα νησιά οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της γραφικότητάς τους σε αυτά, καθώς βρίσκονται παντού και διακινούν τα πάντα. Από προϊόντα διατροφής, οικοδομικά υλικά, ψώνια και εξοπλισμούς καταστημάτων και σπιτιών μέχρι ντόπιους και ξένους επισκέπτες για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Μεταφέρουν κόσμο στις εκκλησίες, στα μοναστήρια και στα πανηγύρια. Οργώνουν τα χωράφια για να φυτευτούν τα δημητριακά, ενώ μπορεί να μεταφέρουν ακόμα και σκουπίδια από περιοχές που δεν περνούν απορριμματοφόρα.
Τα χαριτωμένα ζώα έχουν τα όνοματά τους και τα συναντά κανείς οπουδήποτε καθώς περνούν από παντού. Μέσα από στενά σοκάκια και καλντερίμια, πλατείες και λιμάνια, απόκρημνους λόφους και απομακρυσμένες παραλίες. Δεν υπάρχει δρόμος ή μονοπάτι που τα γαϊδουράκια του Αργοσαρωνικού να μην μπορούν να διασχίσουν. Θα τα δούμε ακόμα και σε δύσβατα μονοπάτια με τελικό προορισμό κάποια μακρινή παραλία ή κάποιο ξωκλήσι στη μέση του πουθενά.
Δεν καταλαβαίνουν από κακοκαιρίες, βροχές και ανέμους. Είναι έτοιμα ακόμα και για τις πιο δύσκολες πορείες. Οι αγωγιάτες είναι τα αφεντικά τους. Ένα από τα πιο παλιά επαγγέλματα που συναντώνται ακόμα και σήμερα στα ελληνικά νησιά.
Οικογενειακοί δεσμοί
Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, τα γαϊδουράκια είναι καλοζωισμένα και απολαμβάνουν καθημερινή φροντίδα. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν τα παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεκτικά. Εξάλλου, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η προσφορά τους είναι πολύτιμη στις μικρές νησιώτικες κοινωνίες, καθώς εξασφαλίζουν το εισόδημα των αφεντικών τους. Για εκείνους τα γαϊδουράκια είναι οικογένεια και αποτελούν μέρος της κοινωνίας. Η οικονομική ανάπτυξη των νησιών αυτών και η συντήρηση των παραδοσιακών οικισμών δεν έλαβε χώρα χωρίς τη συμβολή τους.
Υπάρχουν γύρω στα 400 ζώα σε κάθε νησί που αντιστοιχούν σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό οικογενειών που τα χρησιμοποιούν για να βιοπορίζονται. Άλλες οικογένειες τα έχουν ελεύθερα και τα χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς.
Τέλος, στην Ύδρα που τα γαϊδουράκια είναι περισσότερο παρόντα από οπουδήποτε αλλού στον Αργοσαρωνικό, έχουν τη δική τους γιορτή. Πρόκειται για τον Άγιο προστάτη τους, τον Άγιο Μάμα, ο οποίος τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου.
Ετικέτες: γαϊδουράκια, προτάτης Άγιος Μάμας, Άγιος Μάμας