Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο
Ένα από τα πιο γνωστά κτίρια στην Αίγινα είναι το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να στεγάσει τις φυλακές της Αίγινας. Ξεκίνησε να χτίζεται λίγους μήνες μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα με σκοπό την προστασία των ορφανών.
Η αρχή
Το Ορφανοτροφείο, που χτίστηκε βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών της εποχής, βρίσκεται κοντά στον όρμο της Περιβόλας. Ήταν έτοιμο τον Ιούνιο του 1829 και ξεκίνησε τη λειτουργία του φιλοξενώντας αρχικά 500 παιδιά ήδη από τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Διέθετε δώδεκα δωμάτια που το καθένα μπορούσε να φιλοξενήσει τριάντα παιδιά, μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο. Σαν κτίριο είναι επιβλητικό, περιστοιχίζεται από μια εσωτερική κλειστή αυλή και έχει ογκώδεις τοίχους που υψώνονται επιβλητικά.
Χρησιμοποιήθηκαν προσεγμένα οικοδομικά υλικά, όπως και πέτρες από το αρχαίο θέατρο και τα αρχαία τείχη της Αίγινας. Πρόεδρος του ιδρύματος στην αρχή διορίστηκε ο Βιάρος Καποδίστριας, αδελφός του Ιωάννη Καποδίστρια, και στη συνέχεια ο Κερκυραίος λόγιος Ανδρέας Μουστοξύδης. Ήταν το πρώτο ελληνικό δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε με εντολή του κυβερνήτη και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά έργα της εποχής.
Στο Ορφανοτροφείο ενσωματώθηκαν αλληλοδιδακτικά σχολεία, εργαστήρια ξυλουργικής, σιδηρουργίας και τυπογραφείο, η Δημόσια Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το Εθνικό Τυπογραφείο και το Εθνικό Ωδείο. Στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας είχε ενταχθεί και το Πρότυπο σχολείο, από το οποίο αποφοιτούσαν δάσκαλοι για τα αλληλοδιδακτικά. Στη συνέχεια, την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Κεντρικό σχολείο από όπου αποφοιτούσαν όσοι θα ακολουθούσαν ανώτερες σπουδές.
Το τέλος
Παρά το γεγονός ότι απέξω όλο αυτό έδειχνε να λειτουργεί τέλεια, τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Κι αυτό εξαιτίας του αυστηρού κλίματος που επικρατούσε στο Ορφανοτροφείο οδηγώντας τους μαθητές σε εξέγερση. Η συμπεριφορά τους χαρακτηρίστηκε υβριστική από τους ντόπιους και τον αστυνόμο, ο οποίος μαζί με τον Α. Μουστοξύδη μεταβίβασαν τα άσχημα νέα στον Ι. Καποδίστρια, με αποτέλεσμα να διακόψει απογοητευμένος το διδακτικό πρόγραμμα του Ορφανοτροφείου.
Μετά τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια ο Ανδρέας Μουστοξύδης παραιτήθηκε. Το Ορφανοτροφείο πήρε την κατιούσα μέχρι που σταμάτησε να λειτουργεί και μετατράπηκε κατά καιρούς σε στρατώνα, λοιμοκαθαρτήριο, φρενοκομείο, ξενώνα Κρητικών προσφύγων και τέλος σε φυλακές, γι’ αυτό και είναι σήμερα γνωστό ως οι Φυλακές της Αίγινας.
Ετικέτες: Οργφανοτροφείο, Ιωάννης Καποδίστριας, Αίγινα