Ο Πόρος των ποιητών
Είναι αρκετοί οι μεγάλοι Έλληνες λογοτέχνες που έχουν εξυμνήσει τις φυσικές ομορφιές του Πόρου μέσα από τα έργα τους. Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Μίλτος Σαχτούρης, Κωστής Παλαμάς, ποιητές που αγάπησαν το νησί περισσότερο και από τον δικό τους τόπο, δεν έπαυαν να εκφράζουν το θαυμασμό τους. Περιγραφές τοπίων, θρυλικά στιγμιότυπα, γλαφυρές εικόνες ενός Πόρου που ξεδιπλώνεται μέσα από φιλολογικές ματιές. Ο Πόρος των ποιητών εξυμνείται μέσα από τα έργα τους!
Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ένας ποιητής που αγάπησε τον Πόρο. Τον συμπεριέλαβε στα έργα του καθώς πέρασε κάποια ανέμελα καλοκαίρια του εκεί χορταίνοντας ήλιο και θάλασσα με την παρέα του. Ένα από αυτά ήταν το καλοκαίρι του 1938, πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο προτεινόμενος για Νόμπελ Γιάννης Ρίτσος αναφέρεται στον Πόρο σε ένα ποίημα του σκεπτόμενος τον Ναό του Ποσειδώνα στην ενδοχώρα του νησιού. Το καλοκαίρι του 1948, λίγο πριν συλληφθεί και εξοριστεί στη Λήμνο, ο Ρίτσος βρίσκεται και πάλι στο νησί. Η φωτογραφία του πάνω σε ένα βραχάκι στο Λιµανάκι της Αγάπης, όχι μόνο διασώζεται, αλλά συμπεριλήφθηκε στη φωτογραφική έκθεση “Ο παλιός μας Πόρος” τον Αύγουστο του 2016.
Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης βρήκε στον Πόρο το καταφύγιο που αναζητούσε μετά τη φρίκη του Παγκόσμιου και του Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και ένα μέρος για να ασχοληθεί με τις πνευματικές αναζητήσεις του. Από τα ωραιότερα σπίτια του Πόρου είναι η βίλα “Γαλήνη” του. Η βίλα αυτή φιλοξενούσε κατά διαστήματα μεγάλες προσωπικότητες της λογοτεχνικής ζωής, Έλληνες και ξένους. Ο Σεφέρης είχε πολλούς διάσημους φίλους και ήρθε με την αγαπημένη του Μαρώ στο νησί το καλοκαίρι του 1936. Συνδέθηκε με τον Πόρο λόγω της συγγένειάς του με την Ιουλία Δραγούμη στην οποία ανήκε η βίλα. Στον Πόρο έγραψε τα Ποριώτικα Ποιήματα και την “Κίχλη” το 1946. Λάτρευε στον Πόρο το αίσθημα του να εισπνέεις το άρωμα της θάλασσας και του πεύκου ταυτόχρονα και τον παρομοίαζε με τη Βενετία. Περιέγραψε όσο λίγοι τη φύση και όσα έβλεπε με λεπτομέρεια και παρομοιώσεις που αντικατόπτριζαν την ευφυή φαντασία του. Εξύμνησε τον Πύργο του Ρολογιού, τη θαλασσινή αύρα, τα σπίτια, το Ρωσσικό Ναύσταθμο, το φάρο...
Ο Μίλτος Σαχτούρης καταγόταν από την Ύδρα αλλά τον κέρδισε ο Πόρος. Το ιδιαίτερο με τα ποιήματα του παραλίγο δικηγόρου Μίλτου Σαχτούρη είναι οι συχνές αναφορές σε άλλους ποιητές. Επίσης, οι αναφορές του σε τόπους, οι αφιερώσεις του αλλά και η εμμονή του με τους πεθαμένους φίλους του δίνοντας στα έργα του ύφος βαρύ. Ο Σαχτούρης ασχολείται με τον Πόρο σε τρία ποιήματα. Στο “Πόρος 1985” περιγράφει εικόνες ενός νησιού που σφύζει από τουρίστες, μόνο που στο φόντο του διακρίνονται τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η σαγηνευτική “Lynne” είναι η αλλοδαπή ηρωίδα του ομώνυμου ποιήματος που κινδυνεύει να γυρίσει στην πατρίδα της αν χάσει τη δουλειά της στο νησί αφήνοντάς τον μόνο. Τέλος, στο ποίημα “Ο Ανδρέας Εμπειρίκος στον Πόρο” εκτυλίσσεται μια ιστορία που μεταφέρει ένα μεταφυσικό μήνυμα και ένα πραγματικό περιστατικό. Ο ποιητής σοκάρεται όταν μια πωλήτρια τον περνάει για τον Εμπειρίκο και η ιστορία αρχίζει...
Ο Κωστής Παλαμάς καταγόταν από το Μεσολόγγι, αλλά αγαπούσε τον Πόρο. Όταν επισκεπτόταν το νησί έμενε σε ένα σπίτι στην Πούντα, εκεί που στεγαζόταν το μπαρ “Εκάτη”. Σήμερα στο μέρος αυτό βρίσκεται μια αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του. Ο Πόρος περιλαμβάνεται στο ποίημα “Πάει το Ταξίδι, Φτάσαμε”. Σε αυτό, ως ενθουσιώδης ταξιδιώτης, ατενίζει το νησί μόλις το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι περιγράφοντας όλα όσα βλέπει και όσα τον περιμένουν εκεί.
Ετικέτες: Ποιητής, ποιήματα, Πόρος, Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Σαχτούρης, Παλαμάς