Μεγάλοι σεισμοί στον Αργοσαρωνικό | One Day Cruise

Μεγάλοι σεισμοί στον Αργοσαρωνικό

Η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη και οι περιοχές που περιλαμβάνει δεν αφήνουν απέξω τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σεισμοί ήταν τόσο συχνοί που είχαν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, τον Ιούλιο του 2016 ήταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πάνω από 20 σεισμοί είχαν σημειωθεί μέσα σε τρεις ημέρες. Το μέγεθός τους, αν και δεν ήταν μεγάλο (3,1-3,6 της κλίμακας Ρίχτερ), προκάλεσε προβληματισμούς λόγω του εστιακού βάθους που ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα. Ένας από αυτούς τους σεισμούς που είχε επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αίγινας, έγινε αισθητός στον Πόρο αλλά και στην Αθήνα. Το προφίλ των σεισμών που γίνονται αισθητοί τελευταία στον Αργοσαρωνικό είναι μικρής έντασης και σημειώνονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αίγινα και τον Πόρο ή και ανατολικά του Πόρου, συγκεκριμένα στο ενεργό ρήγμα βορειοανατολικά του νησιού (Πόρος-Μέθανα-Αίγινα). Σύμφωνα με τους ειδικούς, ολόκληρη η περιοχή των ηφαιστείων εξαρτάται από τα συγκεκριμένα ρήγματα που απαρτίζουν τον ευρύτερο χώρο.  Στην πραγματικότητα, τα μηχανήματα μέσα σε έναν χρόνο είχαν καταγράψει μέχρι και 800 δονήσεις στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή. Επειδή τα ρήγματα δεν εκτονώνονται, παρόλο που υπάρχει η διάθεση να συμβεί αυτό, ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεγαλύτερο σεισμό.

Ακόμα εντονότερους προβληματισμούς είχε προκαλέσει όμως, ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ύδρας (Απρίλιος 2014), με επίκεντρο 29 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού και 89 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας με εστιακό βάθος 111 χιλιόμετρα. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Πελοπόννησο και Αττική φτάνοντας μέχρι και την Κρήτη.

Τέλος, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, σταματάμε στο έτος 1837 στις 20 Μαρτίου οπότε και σημειώθηκε ένας πολύ ισχυρός σεισμός στον Σαρωνικό κόλπο κοντά στην Ύδρα και τον Πόρο. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και στην Αθήνα, καθώς το μέγεθός του έφτανε περίπου τα 6 Ρίχτερ προκαλώντας ακόμα και την κατάρρευση μεγάλων μαρμάρινων τμημάτων του δυτικού τμήματος του Τετρακιόνιου της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας.

 

Ετικέτες: σεισμοί, σεισμική δραστηριότητα, Αργοσαρωνικός