ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ: Μια γιορτή στην Ύδρα που δεν πρέπει να χάσεις

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ: Μια γιορτή στην Ύδρα που δεν πρέπει να χάσεις

Τα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ είναι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Ύδρας τον Αύγουστο, τιμώντας τον Πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υδραίο Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Είναι απο τις σπουδαιότερες γιορτές στην Ύδρα που δεν πρέπει να χάσεις!

Πληροφοριες εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις διαρκούν έξι μέρες και περιλαμβάνουν ένα πλούσιο γιορτινό πρόγραμμα, γεμάτο με ξεναγήσεις στα Μουσεία του νησιού, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και αθλητικές εκδηλώσεις.

Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων τελείται δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα και τον τάφο του Παύλου Κουντουριώτη.

Βιογραφία

Ο Παύλος Κουντουριώτης γεννήθηκε στην Ύδρα τον Απρίλιο του 1855 και καταγόταν από την αρχοντική ναυτική οικογένεια Κουντουριώτη. Ήταν γιος του Θεοδώρου Κουντουριώτη, γιου του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Γεωργίου Κουντουριώτη.

Ναυτική Υπηρεσία

Ακολουθώντας την ναυτική παράδοση της οικογένειας το 1875 κατετάγη στο Βασιλικό ναυτικό και το 1886 συμμετείχε ως υποπλοίαρχος σε ναυτικές επιχειρήσεις στην Πρέβεζα καθώς και σε αυτές στην Κρήτη κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 με τον βαθμό του πλωτάρχη. 

Το 1908 έγινε υπασπιστής του βασιλεώς Γεωργίου Α΄ και τον επόμενο χρόνο προήχθη σε πλοίαρχο. Τον Ιούνιο του 1911 και λόγω απειθαρχίας του πληρώματος του θωρηκτού Αβέρωφ, την θέση του κυβερνήτη ανέλαβε ο τότε πλοίαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Με την έκρηξη των Βαλκανικών πολέμων προήχθη σε υποναύαρχο ενώ στις 16 Απριλίου του 1912 έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 1912.

Στη συνέχεια γίνεται αρχηγός του στόλου του Αιγαίου και αναλαμβάνει δράση. Ως κυβερνήτης του θωρηκτού "Αβερωφ" καταλαμβάνει την Λήμνο ενώ τις επόμενες μέρες ακολουθούν οι Θάσος, Ίμβρος, Τένεδος, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος και Σαμοθράκη. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είχε κατορθώσει να ελευθερώσει όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και της Χίου. Με το θωρηκτό "Αβέρωφ" συμμετείχε σε δύο ναυμαχίες, σε αυτή της Έλλης και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913). Η τελευταία ναυμαχία κερδίστηκε χάρις σε έναν παράτολμο ελιγμό του Κουντουριώτη, ο οποίος θεωρήθηκε ασυλλόγιστος ηρωισμός. Οι επιτυχημένοι χειρισμοί του ανάγκασαν τον τουρκικό στόλο να αποσυρθεί στα Δαρδανέλλια.

Πολιτική

Ως πρόσωπο μεγάλου κύρους και ευρείας αποδοχής εξελέγη προσωρινά πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1926 όταν και παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την δικτατορία του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου. Στις 4 Ιουνίου 1929 επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου από τη Βουλή και την Γερουσία αλλά παραιτήθηκε οριστικά αυτή την φορά, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για λόγους υγείας.

Θάνατος

Απεβίωσε στις 22 Αυγούστου 1935 στο Παλαιό Φάληρο και ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Κουντουριώτη στην Ύδρα, κατόπιν επιθυμίας του. Ο γιός του, Θεόδωρος Κουντουριώτης, κατετάγη στο πολεμικό ναυτικό και μάλιστα διετέλεσε κυβερνήτης του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ που το 1944 μετέφερε με το Αβέρωφ την εξόριστη κυβέρνηση από την Αίγυπτο στην Αθήνα.

Πηγή

Ετικέτες: Γεώργιος Κουντουριώτης, Παύλος Κουντουριώτης, Κουντουριωτεια, Ύδρα