Το έθιμο του Λειδινού στην Αίγινα
Το έθιμο του Λειδινού, είναι ένα μοναδικό έθιμο της Αίγινας που συμβολίζει το τέλος της του καλοκαιριού και των θερινών εργασιών και το πέρασμα στο φθινόπωρο και το χειμώνα. Κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του Σταυρού, αναβιώνει στο χωριό Κυψέλη αυτό το έθιμο, μέσα από ένα ιδιαίτερο θεατρικό δρώμενο. Συνοδεύεται με πολύ χορό και τραγούδι.
Το Λειδινό ή Δειλινό κατά το Αιγινήτικο γλωσσικό ιδίωμα ήταν ένα μικρό γεύμα που έπαιρναν οι Αιγινήτες κατά το δείλι. Δηλαδή όταν βράδιαζε. Επρόκειτο για λιτό φαγητό και περιλάμβανε λίγο τυρί ή ελιές, σκόρδο, κουλούρες και κρασί. Ήταν απαραίτητο ειδικά για τους εργάτες που δούλευαν ανελλιπώς στα χωράφια από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου.
Η ιστορία πίσω από την παράδοση του Λειδινού
Σύμφωνα με το έθιμο του Λειδινού, οι γυναίκες του χωριού μαζεύονταν και κατασκεύαζαν ένα ανδρικό ομοίωμα που το παρουσιαστικό του έδειχνε ένα νέο της αγροτιάς. Αφού τον ξάπλωναν σε ένα τραπέζι, μοιρολογούσαν το τραγούδι «Λειδινέ μου». Μετά το θρήνο έβαζαν τον νεκρό πάνω σε μία πόρτα στολισμένη με λουλούδια και πήγαιναν να τον θάψουν. Σχημάτιζαν μια πομπή και πήγαιναν τον «νεκρό Λειδινό» και τον έθαβαν σε ένα λάκκο. Στη συνέχεια έπαιρναν το ομοίωμα του νεκρού. Τότε έτρεχαν και φώναζαν «Αναστήθηκε ο Λειδινός». Το βράδυ μοίραζαν κρίθινες κουλούρες, κρασί και πολλούς άλλους μεζέδες σε όλο το χωριό, το οποίο πουχόρευε με τα παραδοσιακά τραγούδια της Αίγινας.
Το έθιμο σταμάτησε στην Κυψέλη όπου γινόταν με τον πόλεμο του 1940. Η Κοινοτική αρχή επανάφερε την αναβίωση του από το 1994, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης. Συνεπώς, επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Αίγινα στις 14 Σεπτεμβρίου για να ζήσετε την εμπειρία αυτού του τόσο ξεχωριστού εθίμου!
Ετικέτες: Αίγινα, Έθιμα, Θεατρικό Δρώμενο, πολιτισμός