Οικίες Κουντουριώτη στην Ύδρα | One Day Cruise

Οικίες Κουντουριώτη στην Ύδρα

Η Ύδρα αποτελεί νησί μεγάλων οικογενειών με ιστορία και ναυτική παράδοση. Τα αδέλφια Λάζαρος και Γεώργιος Κουντουριώτης, μέλη παλιάς ναυτικής οικογένειας του νησιού, διακρίθηκαν στην πολιτική, τη ναυτιλία, τις τέχνες και το εμπόριο. Οι δυο τους διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στον Εμφύλιο της περιόδου 1823-1825 και οι δύο οικίες Κουντουριώτη στην Ύδρα είναι πλέον είναι ανοιχτές για το κοινό.

 

Λάζαρος Κουντουριώτης

Ήταν Έλληνας γερουσιαστής και παράγοντας της Επανάστασης του 1821. Έζησε την περίοδο 1769-1852 και αποτέλεσε μια τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του νησιού, προσέφερε την περιουσία, τα πλοία και το πλήρωμά του στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Η Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη

Το αρχοντικό είχε χτιστεί σε σχήμα «π» στη δυτική πλευρά του όρμου της Ύδρας στα τέλη του 18ου αιώνα. Στο σπίτι αυτό φιλοξενήθηκαν θρυλικές μορφές της επανάστασης.

Σήμερα η Οικία αποτελεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και λειτουργεί καθημερινά για το κοινό σαν μουσείο.

Στο αρχοντικό υπάρχουν οικογενειακά και μουσειακά κειμήλια, έπιπλα και οικιακά σκεύη, αναμνηστικά και οικογενειακά πορτρέτα. Επίσης, μια λαογραφική συλλογή με έργα παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, πίνακες από τοπία του νησιού και έργα γνωστών ζωγράφων, όπως οι πίνακες των Περικλή και Κων/νου Βυζάντιου στο ισόγειο του κτιρίου που είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια. Ακόμα, υπάρχει Ιστορικό Αρχείο και βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις. Το καλοκαίρι του 2001 είχαν πραγματοποιηθεί οι εργασίες αποκατάστασης και σήμερα λειτουργεί από τις 10.00 έως τις 16.00 για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου με είσοδο 4 ευρώ.

 

Γεώργιος Κουντουριώτης

Ο μικρότερος αδελφός του Λάζαρου Κουντουριώτη (1782-1858) ήταν πλοιοκτήτης, γερουσιαστής, Υπουργός Ναυτικών και έφτασε να γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατά την περίοδο 6/1/1824-12/4/1826 υπήρξε Πρόεδρος του Εκτελεστικού Σώματος κατά την Επανάσταση. Η οικογένειά του κατείχε σχεδόν τα μισά πλοία της Ύδρας.

Το αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη

Βρίσκεται σε μια πευκόφυτη περιοχή στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Αποτελείται από το κυρίως κτίριο με τρία επίπεδα, βοηθητικά κτίσματα, κήπο και αυλές. Το έχτισαν στις αρχές του 19ου αιώνα και το είχε κληρονομήσει ο εγγονός του, Παύλος Κουντουριώτης. Το 1991 το Υπουργείο Πολιτισμού το αγόρασε και το μετέτρεψε σε Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας. Παρόλα αυτά, για καιρό παρέμενε κλειστό, ενώ για κάποιες χρονικές περιόδους λειτουργούσε για να φιλοξενήσει εκθέσεις καλλιτεχνών. Σε αυτό εκτίθενται κειμήλια της οικογένειας και εκθέματα της Νεότερης Ιστορίας της Ύδρας.

Ετικέτες: Ύδρα, Οικεία Λάζαρου Κουντουριώτη, Γεώργιος Κουντουριώτης, Αρχοντικό