Άγιος Διονύσιος Αιγίνης | One Day Cruise

Άγιος Διονύσιος Αιγίνης

Ο θρησκευτικός τουρισμός ενδιαφέρει έναν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών ειδικά στην Ελλάδα όπου υπάρχουν μέρη με έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα. Ένα τέτοιο μέρος είναι και η Αίγινα με αφορμή τον Άγιο Διονύσιο, τον θαυματουργό πολιούχο της που είναι προστάτης του νησιού, αλλά και προστάτης της Ζακύνθου. Ο ίδιος Άγιος Διονύσιος γιορτάζεται επίσης με τιμές στην Πάτρα και τη Λευκάδα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γραδενίγος ή Δραγανίγος Σιγούρος. Η καταγωγή του ήταν βενετσιάνικη και αριστοκρατική, καθώς ήταν γόνος μιας οικογένειας Νορμανδών σταυροφόρων ιπποτών. Τη μόρφωσή του την οφείλει στην οικονομική ευμάρεια της οικογένειάς του. Σε ηλικία 21 ετών μένει ορφανός και αποφασίζει να ακολουθήσει μοναχική ζωή. Ως μοναχός παίρνει το όνομα Δανιήλ και εγγράφεται στη Μονή της Μεταμορφώσεως Σωτήρος των Στροφάδων νήσων που βρίσκονται απέναντι από τη Ζάκυνθο. Το 1570 γίνεται ισόβιος ηγούμενος της Μονής της Παναγίας Αναφωνήτριας Ζακύνθου. Ο Άγιος γίνεται γρήγορα πρότυπο μοναχού που δεχόταν πρόθυμα όσους έψαχναν γαλήνη και παρηγοριά.

Το 1577 ένα ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα γίνεται αφορμή για να αλλάξει η πορεία όλου του βίου του ως μοναχός. Κατά το ταξίδι αυτό κάνει μια στάση στην Αθήνα όπου συναντά τον Μητροπολίτη Αθηνών Νικάνορα. Εκείνος τον παρότρυνε να χειροτονηθεί επίσκοπος Αίγινας, όπως και τελικά συνέβη. Τότε ο Άγιος λαμβάνει το όνομα Διονύσιος, προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, του πολιούχου των Αθηνών. Στην Αίγινα αναδεικνύεται ποιμένας των κατοίκων, στους οποίους προσφέρει πνευματική καθοδήγηση. Όμως, έναν χρόνο αργότερα παραιτείται και αναζητώντας ησυχία και άσκηση, επιστρέφει στη γενέτειρά του. Εκεί, στην παλιά μονή του διορίζεται χωροεπίσκοπος και πρόεδρος Ζακύνθου.

Αναλαμβάνει αφιλοκερδώς ποιμαντική δραστηριότητα, αλλά αργότερα αποτραβιέται στο μοναστήρι του, μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Για την Αρχιεπισκοπή αυτή βάζει υποψηφιότητα το 1581 και τη χάνει. Δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου. Τελευταίος του σταθμός γίνεται και πάλι η Μονή Αναφωνήτριας όπου παραμένει ως το θάνατό του στις 17 Δεκεμβρίου 1622.

Η Αγιοποίησή του

Το λείψανό του μεταφέρεται στο μοναστήρι των Στροφάδων νήσων όπου λίγα χρόνια αργότερα κατά την ανακομιδή εμφανίζεται ακέραιο. Το 1703 ο οικουμενικός Πατριάρχης Γαβριήλ τον ανακηρύσσει επισήμως Άγιο με τη μνήμη του να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου, την ημέρα του θανάτου του. Τα θαύματά του είναι αναρίθμητα και οι προσκυνητές που φτάνουν στη Ζάκυνθο όπου βρίσκεται πλέον το άφθαρτο λείψανό του, είναι χιλιάδες.

Παρά το γεγονός ότι ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο νησί του Ιονίου, τιμάται επισήμως ως πολιούχος και στην Αίγινα. Μάλιστα, η μητρόπολη του νησιού ονομαζόταν παλαιότερα “Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου”.

Ετικέτες: πολιούχος, εκκλησιαστικός τουρισμός, Θρησκευτικός Τουρισμός, Αίγινα