Η Αίγινα στη Μυθολογία | One Day Cruise

Η Αίγινα στη Μυθολογία

Αναζητώντας την ιστορία και τα ιστορικά στοιχεία ενός τόπου, συνηθίζεται να πηγαίνουμε ακόμα πιο πίσω για να ανακαλύψουμε τους μύθους που συνδέονται μαζί του. Η Αίγινα στη Μυθολογία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι μύθοι της έγιναν γνωστοί από τους ύμνους του Πινδάρου και τα έπη του Ομήρου. Εξάλλου κατοικείται από το 404 π.Χ., επομένως είναι ένας τόπος με αν μη τι άλλο, πλούσια ιστορία.

Μυθολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με τη μυθολογία λοιπόν, η Αίγινα ήταν νύμφη. Ήταν μια από τις 20 κόρες του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης, που ήταν κόρη του ποταμού Λάδωνα. Μάλιστα, ο ποταμός Ασωπός υπάρχει ακόμα στο νησί με την ονομασία “Ρέμα της Σκοτεινής”.

Η Αίγινα ήταν η ομορφότερη κόρη τους, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και γι’ αυτό την απήγαγε. Αδελφή της Αίγινας ήταν η Σαλαμίς. Για να γλιτώσει από την οργή της Ήρας, ο Δίας μετέφερε την Αίγινα στο νησί Οινόη, τη σημερινή Αίγινα, που ήταν τότε ακατοίκητο. Ο πατέρας της την έψαχνε παντού και έτσι απευθύνθηκε στον Σίσυφο, τον ιδρυτή και βασιλιά της αρχαίας Εφύρας, της Κορίνθου όπως ονομάστηκε αργότερα, για να του αποκαλύψει πού βρισκόταν και τι είχε απογίνει η κόρη του. Ο Σίσυφος που τα είχε δει όλα από τον υψηλό βράχο του, αν και αρχικά ήταν διστακτικός, δέχτηκε τελικά να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα μια πηγή με νερό για να ποτίσει την ξερή γη της περιοχής που κυβερνούσε. Φυσικά ο Δίας όταν έμαθε γι’ αυτό αποφάσισε να τιμωρήσει τον Σίσυφο για την προδοσία του, στέλνοντάς τον στον Άδη.

Γιος της Αίγινας και του Δία ήταν ο Αιακός. Εκείνος βασίλευσε πολλά χρόνια στην Αίγινα και υπήρξε πολύ αγαπητός για το αίσθημα της δικαιοσύνης που τον διακατείχε. Μάλιστα ήταν συμπαθής και σε όλους τους άρχοντες της Ελλάδας. Ο Δίας για χάρη του Αιακού, μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους. Αυτή η εκδοχή βασίζεται στη μετανάστευση των Μυρμιδόνων από τη νότια Θεσσαλία στην Αίγινα.

Από εκεί και μετά ξεκινά η ιστορία της Αίγινας, η οποία εξελίχθηκε σε ισχυρό εμπορικό και ναυτικό κράτος

Ετικέτες: Αίγινα, Ιστορία της Αίγινας, Μυθολογία, Αίγινα και Μυθολογία