Οι κατακόμβες της Παναγίας Φανερωμένης στην Αίγινα | One Day Cruise

Οι κατακόμβες της Παναγίας Φανερωμένης στην Αίγινα

Οι κατακόμβες της Παναγίας Φανερωμένης στην Αίγινα βρίσκονται λίγο πιο έξω από την πόλη της Αίγινας. Για όσους δε γνωρίζουν, ως κατακόμβες ορίζονται οι υπόσκαφες κατασκευές των Χριστιανών, οι οποίοι πελεκούσαν τους βράχους κάτω από την επιφάνεια της γης, άνοιγαν υπόγειους διαδρόμους και κρυψώνες και έχτιζαν ναούς, τάφους και κρύπτες.

Η Αίγινα είναι ένα νησί με έτσι κι αλλιώς μεγάλη ιστορία και τεράστιο θρησκευτικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες κατακόμβες συνδέονται με διάφορες δοξασίες και θρύλους. Για όσους θέλουν να τις επισκεφθούν, οι κατακόμβες που ανήκουν στη Μονή της Χρυσολεόντισσας είναι ανοιχτές στο κοινό μόνο τις Κυριακές, ενώ η Παναγία Φανερωμένη της Αίγινας γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου.

Ιστορικά στοιχεία, ο θρύλος και η ονομασία

Ο κυρίως ναός χτίστηκε τον 19ο αιώνα πάνω από τις κατακόμβες, όμως δε λειτούργησε ποτέ επειδή υπήρχε ο φόβος μήπως υποχωρήσει το δάπεδο, μιας και το υπέδαφος είναι όλο κούφιο. Η εκκλησία είναι υπόγεια και βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη εκκλησία, ενώ αποτελείται από δύο θαλάμους ενωμένους με έναν διάδρομο.

Ο ένας είναι ο ναός της Αιγινήτισσας Αγίας Αθανασίας και ο άλλος που είναι πιο μέσα είναι της Παναγίας. Πίσω από το ιερό βρίσκεται η εικόνα του 17ου αιώνα που αναπαριστά την Παναγία χωρίς όμως να κρατά το βρέφος στην αγκαλιά της. Σύμφωνα με την παράδοση, οι μοναχοί του μοναστηριού έβλεπαν στον ύπνο τους μια μαυροντυμένη γυναίκα να τους λέει ότι είναι η βασίλισσα του ουρανού, η Παναγία και είναι θαμμένη από κάτω προτρέποντάς τους να τη βρουν. Αυτό γινόταν συνεχώς, αλλά οι μοναχοί δεν έδιναν σημασία θεωρώντας ότι ήταν απλώς ένα όνειρο. Μια μέρα κατά το 1830, ενώ οι μοναχοί αλώνιζαν, το άλογό τους έπεσε σε μια τρύπα. Από εκείνο το άνοιγμα οι μοναχοί οδηγήθηκαν σε μια υπόγεια σπηλιά και σκάβοντας περισσότερο βγήκαν στο σημείο που ονομάστηκε “εύρεση”, ενώ αντίκρισαν την εικόνα της Παναγίας που ονομάστηκε “Φανερωμένη”.

Σκάβοντας περισσότερο ανακάλυψαν έναν λαβύρινθο στην κατακόμβη με διαδρόμους και φωταγωγούς που χρησιμοποιούνταν κατά το μεσαίωνα για προστασία από τους πειρατές και ως καταφύγιο την εποχή των πολέμων.

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας μοναχός είδε στον ύπνο του την Παναγία να του υποδεικνύει το μέρος όπου βρισκόταν η εικόνα. Ένας ακόμα θρύλος αναφέρει έναν γεωργό που οργώνοντας το χωράφι του, είδε από εκείνο το σημείο να βγαίνει φως, ενώ ένας άλλος αναφέρει πως η Παναγία έσβηνε το καντήλι της και φανερωνόταν στη γερόντισσα που υπηρετούσε εκεί για να πάει να το ανάψει. Παρόλα αυτά, οι ιστορίες αυτές παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστες σε πολλούς ντόπιους.

Ετικέτες: Αίγινα, Θρησκευτικός Τουρισμός, Παναγία Χρυσολεόντισσα, κατακόμβες