Ο αστερισμός Ύδρα
Ο αστερισμός Ύδρα είναι ένας από τους 88 αστερισμούς που θέσπισε επίσημα το 1922 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι ένας από τους αστερισμούς που δεν μπορεί να γίνει ορατός με γυμνό μάτι. Όπως συμβαίνει και με άλλα ουράνια σώματα, αχνοφαίνεται στον ουρανό. Ή χρειάζεται κανείς ειδικά κιάλια και ιδανικές συνθήκες παρατήρησης για να τον δει.
Η Ύδρα είναι αστερισμός του νότιου ημισφαιρίου του ουρανού και είναι ορατός από την Ελλάδα. Είναι ο δεύτερος σε έκταση αστερισμός μετά τον Ηριδανό και εντοπίζεται νότια της Παρθένου, καταλήγοντας στο ζωδιακό αστερισμό του Καρκίνου και σχηματίζοντας με το πολύγωνο των άστρων του ρ, η, σ, δ και ε το κεφάλι της Ύδρας.Το μέγεθός του είναι εντυπωσιακό και η καλύτερη εποχή για να τον παρατηρήσει κανείς είναι από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο. Τότε μπορεί να γίνει ορατός, αν ο ουρανός είναι καθαρός και υπάρχει γύρω απόλυτο σκοτάδι.
Η Ύδρα σημειώθηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Παρά το μέγεθός της, περιλαμβάνει μόνο έναν αρκετά φωτεινό αστέρα, τον Αλφάρντ, α της Ύδρας. Έναν πορτοκαλί “γίγαντα” που απέχει 175 έτη φωτός.
Η ιστορία πίσω από το μύθο
Η Ύδρα της Λέρνης, γνωστή και ως Λερναία Ύδρα, γεννήθηκε από τον Τυφώνα και την Έχιδνα. Ήταν ένα νερόφιδο με πέντε ή έξι ή περισσότερα κεφάλια, ανάλογα με τους συγγραφείς που την περιέγραψαν, φιδίσια ή και ανθρώπινα. Τη σκότωσε ο Ηρακλής κατά τον δεύτερο άθλο που του ζήτησε ο Ευρυσθέας, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, όπως και τη γιγαντιαία καραβίδα, τον αστερισμό του Καρκίνου, την οποία έστειλε η θεά Ήρα για να βοηθήσει τη Λερναία Ύδρα στη μάχη της με τον Ηρακλή που τον δάγκωσε τελικά στη φτέρνα. Με το αίμα της τα βέλη του έγιναν δηλητηριώδη. Στη συνέχεια η Ήρα τοποθέτησε την Ύδρα και την καραβίδα στον ουρανό σαν αστερισμούς.
Ο Ηράκλειτος διαθέτει μια πιο φυσική προσέγγιση του μύθου της Ύδρας. Η Λερναία Ύδρα εκπροσωπούσε τα έλη γύρω από την πόλη Λέρνη. Μια αρχαία παραθαλάσσια τοποθεσία στην Αργολίδα, επτά χιλιόμετρα νότια του Άργους. Τα έλη ήταν πηγή μολυσματικών ασθενειών για τους κατοίκους, αλλά ο Ηρακλής τους απάλλαξε από αυτόν τον κίνδυνο εφαρμόζοντας αποξηραντικά έργα.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι σχετικά με την Ύδρα, οι οποίοι χάνονται στα βάθη των αιώνων, αφήνοντας στο παρόν τον αστερισμό που συνεχίζει να λάμπει στον ουρανό παγώνοντας τον χρόνο.
Ετικέτες: Αστρονομία, Αστερισμός, Ύδρα