Βασικές πληροφορίες για τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Μέρος Β’)
Μόλις λίγη ώρα μακριά από την Αθήνα και τον Πειραιά, η Σαλαμίνα, η Αίγινα, το Αγκίστρι και o Δοκός αποτελούν εξαιρετική ιδέα ακόμα και για μια μονοήμερη εκδρομή. Έχουμε συγκεντρώσει τις βασικές πληροφορίες για τα νησιά του Αργοσαρωνικού ώστε εσείς απλά να απολαύσετε τις ομορφιές τους.
Σαλαμίνα
Η Σαλαμίνα είναι το νησί με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε μόνιμο πληθυσμό και το μεγαλύτερο του Σαρωνικού με έκταση 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αριθμεί λίγο παραπάνω από 39 χιλιάδες κατοίκους που το καλοκαίρι φτάνουν τις 280 χιλιάδες! Παλιά ονομαζόταν Κούλουρη. Βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο της Σαλαμίνας. Θεωρείται προάστιο του Πειραιά, με τον οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά από τα Παλούκια και τα Σελήνια.
Έχει πλούσια ιστορία και αν την επισκεφθείτε, μπορείτε να πάτε στο Λαογραφικό & Ναυτικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Νικόλαο. Στη Σαλαμίνα έζησε ο Άγγελος Σικελιανός, του οποίου το σπίτι είναι πλέον μουσείο κοντά στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Παναγίας Φανερωμένης λίγα μέτρα από τη θάλασσα στα βορειοδυτικά του νησιού. Για μπάνιο μπορείτε να πάτε ενδεικτικά στην Ψιλή Άμμο, στο Αιάντειο, στα Κανάκια, στα Περιστέρια και στα Σελήνια. Τέλος, στο νησί βρίσκεται και ο τάφος του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο ναό του Αγίου Δημητρίου.
Αίγινα
Τοποθετείται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου με έκταση 87 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό πάνω από 13 χιλιάδες κατοίκους. Η Αίγινα είναι δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός, ένα νησί κοντά στην Αθήνα με πλούσιο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, αλλά και με έντονη νυχτερινή ζωή.
Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου, Ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Παλαιόχωρα είναι λίγα μόνο από τα σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε. Κατά τα άλλα, είναι ιδανική και για μπάνιο. Η δημοφιλέστερη παραλία είναι η Αγία Μαρίνα στα ανατολικά του νησιού, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Αν είστε στο νησί για ημερήσια εκδρομή, μια βουτιά στην Παναγίτσα δίπλα στο λιμάνι ή στην Αύρα στα αριστερά του λιμανιού σίγουρα θα σας αποζημιώσει.
Περιπλανηθείτε στα σοκάκια, απολαύστε λιχουδιές με αιγινήτικο φιστίκι και αν προλάβετε, περάστε μια βόλτα από την Πέρδικα, το υπέροχο ψαροχώρι για μια τελευταία βουτιά.
Αγκίστρι
Τα τελευταία χρόνια το Αγκίστρι έχει κερδίσει την καρδιά όσων αναζητούν κοντινούς προορισμούς για να περάσουν το Σαββατοκύριακό τους. Γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στην Αίγινα και την Επίδαυρο, αλλά ανήκει στο νομό Αττικής. Αριθμεί κάτι παραπάνω από 1100 μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός φτάνει τους 5000 κατοίκους.
Το Αγκίστρι έχει τέσσερα μεγάλα χωριά και είναι ιδανικό για απολαυστικές βουτιές. Η Σκάλα είναι το λιμάνι όπου αράζουν τα πλοία που φτάνουν από τον Πειραιά. Το συμβατικό πλοίο κάνει μιάμιση ώρα, ενώ το δελφίνι μόλις 55 λεπτά. Είναι μια αμμώδης παραλία στα βορειοανατολικά του νησιού με πολλά καταλύματα.
Η χώρα του νησιού είναι το Μεγαλοχώρι ή Μύλος. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και διαθέτει αμμώδη παραλία. Τα άλλα δύο χωριά είναι τα Λιμενάρια και το Μετόχι. Η Δραγωνέρα είναι μια παραλία με βότσαλο και πεύκα στα δυτικά του νησιού, ενώ η Μάρεζα, ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, είναι μια παραλία-βράχος πάνω στη θάλασσα. Το Αγκίστρι είναι ιδανικό επίσης για πεζοπορία και εκδρομές.
Δοκός
Ο Δοκός είναι ένα νησάκι 13,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 18 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Τώρα μοναδική κάτοικος του νησιού είναι η 87χρονη γιαγιά Ειρήνη, η οποία αρνείται να εγκαταλείψει τον τόπο της.
Ο Δοκός είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία, το οποίο είχε κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού. Βρίσκεται απέναντι από την Ερμιόνη, ανάμεσα στην Ύδρα και τις Σπέτσες. Απέκτησε κάστρο στα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα και έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη. Σήμερα στον Δοκό βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού κάστρου. Η παλιά του ονομασία ήταν Απεροπία, λόγω της απέραντης θέας του. Το 1875 εντοπίστηκε στο βυθό του το αρχαιότερο ναυάγιο της Μεσογείου. Στη θέση Λέδεζα στο ακρωτήριο Μύτη Κομμένη ήταν εγκατεστημένοι οι κάτοικοι του νησιού. Σήμερα το νησί προσφέρεται για αξέχαστες βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του, για θαλάσσια σπορ και περπάτημα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικά σκάφη.