Οι Ολυμπιονίκες του Αργοσαρωνικού από την αρχαιότητα ως σήμερα | One Day Cruise

Οι Ολυμπιονίκες του Αργοσαρωνικού από την αρχαιότητα ως σήμερα

Η χρονιά που πέρασε παρά τις δύσκολες συνθήκες μας ένωσε σαν έθνος και μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές. Όλοι θυμόμαστε με υπερηφάνια τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων και την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών να ανέβουν στο υψηλότερο βάθρο για να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν το 776 π.Χ και διεξάγονται κάθε 4 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία έως και το 392 π.Χ. Δικαίωμα να αγωνιστούν είχαν μόνο Έλληνες, ενώ η παρακολούθηση επιτρεπόταν σε όλους: ελεύθερους, δούλους και βάρβαρους. Την εποχή εκείνη ήταν καθαρά «ανδρική υπόθεση» αφού οι γυναίκες απαγορεύονταν τόσο να συμμετέχουν όσο και να παρακολουθούν τους Αγώνες.

Από το 752π.Χ το έπαθλο των Αγώνων ήταν ο κότινος, αντικαθιστώντας τον καρπό της μηλιάς που δίνοντας ως τότε. Το στεφάνι ελιάς είχε συμβολική σημασία καθώς θεωρούσαν ότι έφερνε τύχη και θεϊκή προστασία στο στεφανωμένο αθλητή. Σε κάθε περίπτωση ουκ ολίγοι αθλητές έχουν λάβει μέρος στους αρχαίους αλλά και τους νεότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρουσιάζουμε τους Ολυμπιονίκες του Αργοσαρωνικού από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πραξιδάμας ο Αιγινήτης (6ος αιώνας π.Χ)

Ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Αίγινα. Στέφθηκε νικητής στο άθλημα της πυγμαχίας στους 59ους (544 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

Θεόγνητος ο Αιγινήτης (5ος αιώνας π.Χ)

Ήταν Αιγινίτης αρχαίος ολυμπιονίκης, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής στο αγώνισμα της πάλης παίδων κατά τους 76ους (476 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

Φερίας ο Αιγινήτης (5ος αιώνας π.Χ)

Ήταν αρχαίος ολυμπιονίκης από την Αίγινα, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής στο αγώνισμα της πάλης παίδων στους 79ους (464 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Είχε προσπαθήσει να συμμετέχει στην προηγούμενη διοργάνωση των αγώνων. Όμως του είχε αρνηθεί η συμμετοχή από τους ελλανοδίκες καθώς ήταν πολύ νέος.

Αλκιμέδων ο Αιγινήτης (5ος αιώνας π.Χ)

Ένας ακόμη αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Αίγινα. Στέφθηκε νικητής στο άθλημα της πάλης παίδων στους 80ους (460 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Ο παππούς του ήταν ο ολυμπιονίκης πυγμάχος Πραξιδάμας.

Ταυροσθένης ο Αιγινήτης (5ος αιώνας π.Χ)

Ο Ταυροσθένης ο Αιγινήτης ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα της πάλης στους 84ους (444 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Κατά την παράδοση και σύμφωνα με τα γραπτά του Παυσανία και του Αιλιανού, την ημέρα που έγινε ολυμπιονίκης ο Ταυροσθένης εμφανίστηκε οπτασία του στην Αίγινα ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα. Κατά άλλη εκδοχή ο Ταυροσθένης έστειλε ένα περιστέρι στο οποίο είχε τυλίξει πορφυρό μαντήλι ως αναγγελία της νίκης του.

Μάρκος Αυρήλιος Αγαθόπους (2ος αιώνας μ.Χ.)

Ο Μάρκος Αυρήλιος Αγαθόπους ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Αίγινα ο οποίος αναδείχτηκε 2 φορές ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 238ους (173 μ.Χ.) και 239ους (177 μ.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Κάποιες επιγραφές που ανακαλύφθηκαν αναφέρουν πως σε άλλες διοργανώσεις υπήρξε περιοδονίκης 4 φορές καθώς και πως αγωνίστηκε και στο αγώνισμα του οπλίτη δρόμου.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ιωάννης Μαλοκίνης 

Ο Ιωάννης Μαλοκίνης (1880 – 1942) ήταν Έλληνας ολυμπιονίκης της κολύμβησης από τις Σπέτσες. Το 1896 υπηρετούσε τη θητεία του στο θωρηκτό «Ύδρα».Τότε λάμβαναν μέρος μόνο Έλληνες ναύτες καραβιών που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Πειραιά και το αγώνισμα έγινε στην ανοιχτή θάλασσα, στη Ζέα.Στην πραγματικότητα αγωνίστηκαν μόνο 3 ναύτες και παρόμοιο αγώνισμα δεν διεξήχθη ποτέ ξανά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ιωάννης Μαλοκίνης τερμάτισε πρώτος με 2:20:04 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Δημήτριος Δρίβας

Ο Δημήτριος Δρίβας από τις Σπέτσες ήταν Έλληνας αθλητής της κολύμβησης, χάλκινος ολυμπιονίκης του 1896 στην κολύμβηση 100 μέτρα ελευθέρας ναυτών. Πρόκειται για το ίδιο αγώνισμα όπου πρώτος τερμάισε ο Ιωάννης Μαλοκίνης.

Δημήτρης Μούγιος

Ο Δημήτρης Μούγιος, γεννημένος το 1981 με καταγωγή από τον Πόρο κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κωπηλασία, στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 μαζί με τον Βασίλη Πολύμερο, αγωνιζόμενος στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών.

Ετικέτες: Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθλητές, αρχαία ελλάδα, αρχαία ολυμπία