Αρχαιολογικά μουσεία γύρω από την Αθήνα (Μέρος Β’)
Ολόκληρη η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιολογικά μουσεία και αξιοθέατα. Ας εξερευνήσουμε μερικά από αυτά που βρίσκονται εκτός, αλλά πολύ κοντά στην Αθήνα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Δε θεωρείται τόσο έξω από την Αθήνα, καθώς μπορείτε να φτάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά απλά παίρνοντας το τρένο ή το λεωφορείο από το κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται ανάμεσα σε Τερψιθέα και Πασαλιμάνι, οπότε μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο μουσείο με ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο στην περιοχή. Η συλλογή του αποτελείται από ανασκαφές και ευρήματα από τη μυκηναϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή. Το πρώτο μουσείο ιδρύθηκε το 1935 στο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Ζέας. Σήμερα έχει επεκταθεί. Με την ανακαίνισή του εγκαινιάστηκαν δύο αίθουσες. Η μία είναι αφιερωμένη στο ρόλο του Πειραιά στην αρχαιότητα ως λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Η άλλη είναι αφιερωμένη σε συλλογή κεραμικής και αντικειμένων της ζωής των αρχαίων. Επίσης, ανάμεσα στα εκθέματα συγκαταλέγονται ευρήματα ανασκαφών των δήμων Πειραιά, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης και Σαλαμίνας.
Αρχαιολογικός Χώρος & Μουσείο Ελευσίνας
Αν και το μουσείο είναι προσωρινά κλειστό, αξίζει να γνωρίζετε γι’ αυτό ή να κάνετε μια επίσκεψη στον γύρω χώρο. Κατά την αρχαιότητα, η αρχαία πόλη της Ελευσίνας είχε μεγάλη στρατηγική και θρησκευτική σημασία. Κατά τη μυκηναϊκή εποχή και μετά, η πόλη εξελίχθηκε σε οχυρό οικισμό. Παράλληλα, ξεκίνησε η λατρεία της θεάς Δήμητρας, της θεάς της γεωργίας, της συγκομιδής και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης. Το ιερό της θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα. Αναπτύχθηκε σε μια από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και φιλοξενούσε κάθε χρόνο τα Ελευσίνια Μυστήρια. Περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, κάντε μια βόλτα στο αρχαίο ιερό όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι η Ιερά Αυλή, τα Μικρά και Μεγάλα Προπύλαια, το σπήλαιο Πλουτώνειο και το Καλλίχορον Φρέαρ. Τέλος, δείτε και το Τελεστήριο, το σημαντικότερο κτήριο του Ιερού, όπου γίνονταν οι λατρευτικές τελετές των Ελευσινίων Μυστήριων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων
Άνοιξε τις πύλες του το 2000 και στεγάζεται σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα. Η έκθεση καλύπτει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο με τέσσερις αίθουσες γεμάτες εκθέματα. Στο ισόγειο θα δείτε μαρμάρινα ευρήματα, όπως γλυπτά και ανάγλυφα. Θα δείτε ακόμα ένα σχέδιο ανακατασκευής της Νίκης των Μεγάρων, αντίγραφο από γκραβούρα του 1847. Στη δεύτερη αίθουσα του ισογείου εκτίθενται επιγραφές με πληροφορίες για τη δημόσια ζωή της κλασικής εποχής και επιτύμβιες στήλες της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, πλαισιωμένες από σχετικά κείμενα και φωτογραφίες. Στις αίθουσες του ορόφου εκτίθενται ευρήματα από τα νεκροταφεία της πόλης και αντικείμενα της καθημερινής ζωής.
Τέλος, στην έκθεση του προαύλιου χώρου, θα δείτε επιγραφές, βάσεις αγαλμάτων και αρχιτεκτονικά μέλη από διάφορες περιόδους.
Ετικέτες: Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, ΑρχαιολογικόΜουσείο Αίγινας, Αρχαιολογία