Top 5 θρησκευτικοί προορισμοί στην Ελλάδα | One Day Cruise

Top 5 θρησκευτικοί προορισμοί στην Ελλάδα (Μέρος Α)

Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού που αναπτύσσεται γοργά. Μια χώρα με έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον όπως η δική μας, δίνει το κίνητρο σε όλους εκείνους που επιθυμούν, να επισκεφθούν ιερούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία ώστε να γνωρίσουν το μεγαλείο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Ακολουθούν οι Top 5 θρησκευτικοί προορισμοί της χώρας μας που προσελκύουν και χιλιάδες ξένους τουρίστες ετησίως.

 

Πάτμος

Δεν ονομάστηκε τυχαία το νησί της Αποκάλυψης. Η μοναδική ενέργεια που ξεχειλίζει σε όλο το νησί οφείλεται στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Είναι η τοποθεσία όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης το 95 π.Χ. και συγκεκριμένα στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Μυστικιστική ατμόσφαιρα, λαβυρινθώδη σοκάκια στη Χώρα, φυσικά τοπία, παραδοσιακά αρχοντικά και ήσυχες παραλίες κατατάσσουν την Πάτμο στις πρώτες θέσεις των επιλογών για διακοπές και εξερεύνηση.

Η Πάτμος ανακηρύχθηκε από το ελληνικό κράτος “Ιερά Νήσος” το 1981. Η Χώρα, το Μοναστήρι και το Ιερό Σπήλαιο ανακηρύχθηκαν το 1999 από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τέλος, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η Πάτμος ανήκει στο δίκτυο COESIMA (Coopération Européenne des Sites Majeurs d'Accueil) ως ένας από τους επτά πιο σημαντικούς τόπους προσκυνήματος στην Ευρώπη.

 

Μετέωρα

Ποιος έχει επισκεφθεί τα Μετέωρα και δεν έχει υποκλιθεί στο μεγαλείο και τις δυνατότητες της φύσης να δημιουργεί αριστουργήματα; Ένα σύμπλεγμα πανύψηλων, επιβλητικών, σκοτεινών βράχων κλείνει μέσα του τα μοναστήρια των Μετεώρων λίγο έξω από την Καλαμπάκα της Θεσσαλίας. Αυτό το άγριο και απρόσιτο φαινομενικά τοπίο αποτέλεσε το ιδανικό μέρος για τους χριστιανούς ασκητές, όπως υπολογίζεται, πριν από τον 11ο αιώνα.

Η μοναστηριακή πολιτεία που δημιουργήθηκε μέσα στους αιώνες έφτασε στο απόγειό της γύρω στον 17ο αιώνα. Σήμερα από τα 30 μοναστήρια λειτουργούν μόνο τα 6 που είναι και ανοιχτά στους επισκέπτες, τα οποία από το 1988 η UNESCO τα έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Όρος Άθως

Το Άγιο Όρος ή αλλιώς η Χερσόνησος του Άθω είναι το ανατολικότερο σημείο της χερσονήσου της Χαλκιδικής, το “σπίτι” του Ορθόδοξου Μοναχισμού. Το ύψος του όρους φτάνει τα 2.033 μέτρα και χαρακτηρίζεται από απότομες πλαγιές και πυκνή βλάστηση. Στο νοτιότερο σημείο της χερσονήσου βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Όρους που αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το όνομα Άθως πηγάζει από την ελληνική μυθολογία. Σήμερα υπάρχουν εκεί 20 ορθόδοξα μοναστήρια άνω των 1000 ετών! Τα 17 είναι ελληνικά και υπάρχουν ακόμα ένα ρώσικο, ένα βουλγάρικο και ένα σέρβικο.

Ο τρόπος ζωής των μοναχών στις μονές είναι πλέον μόνο κοινοβιακός. Όλα τα μοναστήρια ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ η μέρα ξεκινά με τη δύση του ήλιου (!) με εξαίρεση τη μονή Ιβήρων όπου η μέρα ξεκινά από την ανατολή. Η ιστορία του φαίνεται στις γραπτές μαρτυρίες και τα κειμήλια, αν και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί. Όσα έχουν διασωθεί, φυλάσσονται σε ασφαλή μέρη και υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η πρόσβαση στη χερσόνησο και η είσοδος στο Μοναστήρι απαγορεύεται στις γυναίκες.

 

Αίγινα

Διαβάστε παλιότερο άρθρο μας εδώ.

Ετικέτες: Άγιο Όρος, Όρος Άθως, Μετέωρα, Πάτμος, Θρησκευτικός Τουρισμός, Άγιος Νεκτάριος, Αίγινα