Top 5 θρησκευτικοί προορισμοί στην Ελλάδα (Μέρος Β)
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα, ολοκληρώνουμε την κορυφαία πεντάδα με την Αίγινα και την Πάρο. Είναι τα νησιά που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φίλων αυτού του ιδιαίτερου είδους τουρισμού.
Αίγινα
Η Αίγινα του Αργοσαρωνικού είναι ένας προορισμός πλούσιος σε θρησκευτικό ενδιαφέρον. Διαθέτει 14 ενορίες, 7 μοναστήρια, ενώ οι μεγάλες τοπικές θρησκευτικές γιορτές έχουν ως αποτέλεσμα να είναι κάθε μέρα γιορτή στην Αίγινα!
Βυζαντινές εκκλησίες, βασιλικές από την παλαιοχριστιανική εποχή και τα εκκλησάκια της
μεσαιωνικής Παλαιοχώρας, συνθέτουν τον εκκλησιαστικό πλούτο του νησιού που συμπληρώνουν οι μονές.
Όσον αφορά τα μοναστήρια, ξεκινάμε από τη Μονή Χρυσολεόντισσας ή αλλιώς Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε τον 13ο αιώνα σύμφωνα με την παραδοσιακή μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου όμως, κατέχει τον τίτλο του θρησκευτικού κέντρου προσκυνήματος με χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Χτίστηκε από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Ορθοδοξίας σήμερα σε μέγεθος και σημασία. Έχουμε ακόμα τη γυναικεία Μονή της Αγίας Αικατερίνης, το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά στα νοτιοδυτικά του Ναού της Αφαίας Αθηνάς, αλλά και τη Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Άλλες μονές είναι η Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας, η Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου ή Μονή του Αγίου Χριστοφόρου.
Από τη λίστα δεν μπορούν να λείψουν ο Μητροπολιτικός Ναός της Αίγινας όπου ορκίστηκε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση το 1828 μετά τον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και ο πολιούχος της Αίγινας, ο Άγιος Διονύσιος, ο προστάτης του νησιού που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου.
Πάρος
Χάρη στον επιβλητικό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ο οποίος ξεχωρίζει στην Παροικιά κοντά στο λιμάνι και στις άλλες 450 εκκλησίες που βρίσκονται σε όλο το νησί, η Πάρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τους θρησκευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα από την Αγία Ελένη ή από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους και πιο καλά συντηρημένους χριστιανικούς ναούς της χώρας, εξαιτίας του οποίου το νησί δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Κοντά στην Εκατονταπυλιανή βρίσκεται το Φραγκομονάστηρο. Ανήκει στην Καθολική Αρχιεπισκοπή της Νάξου, η οποία και το συντηρεί. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή από καθολικό εφημέριο.
Όσο για τις υπόλοιπες εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες, οι 150 από αυτές βρίσκονται μέσα σε οικισμούς, ενώ οι υπόλοιπες είναι ξωκλήσια στην ύπαιθρο. Ξεχωρίζουν η Αγία Τριάδα στα ανατολικά του χωριού των Λευκών, τα παρεκκλήσια του Αγίου Κωνσταντίνου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην κορυφή του κάστρου της Παροικιάς, ο Ταξιάρχης, η Αγία Τριάδα και η Αγία Παρασκευή επίσης στην Παροικιά, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, από τα παλαιότερα ξωκλήσια στο Κάτω Μαράθι. Ακόμα η Ευαγγελίστρια, ο Άγιος Σάββας, ο Άγιος Νικόλαος Μοστράτος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας, η Αγία Αικατερίνη, αλλά και ο Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσίτης στην είσοδο του λιμανιού της Παροικιάς, ο οποίος λόγω της θέσης του δέχεται πολλούς επισκέπτες.
Ετικέτες: Θρησκευτικός Τουρισμός, Αίγινα, Πάρος