Γιώργος Ξενούλης – Ο γλύπτης των νησιών του Αργοσαρωνικού | One Day Cruise

Γιώργος Ξενούλης – Ο γλύπτης των νησιών του Αργοσαρωνικού

Ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της χώρας μας είναι ο Γιώργος Ξενούλης. Γεννημένος στην Αθήνα το 1944, έφυγε σε νεαρή ηλικία για την Αφρική για να επιστρέψει το 1990. Στη “μαύρη ήπειρο” έζησε και εργάστηκε επί 22 χρόνια, ενώ άντλησε τα πρώτα του ερεθίσματα πάνω στη γλυπτική από την τέχνη των ιθαγενών της Κεντρικής Αφρικής.

Ο Ξενούλης εντυπωσιάστηκε από τα εκπληκτικά έργα τέχνης και μικρογλυπτικής που φτιάχνονταν σε πρωτόγονα εργαστήρια με μηδαμινό μηχανικό εξοπλισμό. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απόφασή του σπουδάσει γλυπτική στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής με εξειδίκευση στο γύψο, το κερί, τον πηλό και τον ορείχαλκο. Από τότε ξεκίνησε να ασχολείται αποκλειστικά με την τέχνη του.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, η γλυπτική είναι μια δημιουργική τέχνη χωρίς περιορισμούς που του δίνει τη δυνατότητα να εκφράσει και να αναδείξει τα ερεθίσματά του μέσα από τα έργα του. Πηγές έμπνευσής του αποτελούν η μυθολογία, η ιστορία, η φύση, η Μεσόγειος, η θάλασσα, τα ζώα, τα φυτά. Τα συναισθήματα, η αίσθηση της ελευθερίας που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση, οι πεποιθήσεις και το ανθρώπινο σώμα που ανάλογα με την παρέμβαση αλλάζει έκφραση εκδηλώνοντας διαφορετικά συναισθήματα είναι όσα τον εμπνέουν επίσης. 

Ο Γιώργος Ξενούλης έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες έργα που κοσμούν ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Ξεχωριστή θέση έχουν για εκείνον τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με δύο από αυτά (Ύδρα και Πόρος) να φιλοξενούν δύο από τα διασημότερα γλυπτά του. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει λάβει σημαντικές βραβεύσεις από δήμους, ιδρύματα και άλλους οργανισμούς. Σπουδαία έργα του αποτελούν ο Δημήτριος Βικέλας (Αερολιμένας Σύρου), η Ελαία η Πυρφόρος (Ερμούπολη Σύρου), η Γοργόνα Παναγιά (Κίνι, Άνω Σύρος), η Δελφύς (Καστελόριζο) κ.ά. Το 2009 στη Γκαλερί Νηρηίδες στον Πόρο φιλοξενήθηκαν μικρά και πιο σύνθετα γλυπτά έργα του. Η συγκεκριμένη έκθεση περιλάμβανε μια μεγάλη ποικιλία έργων με βασικό υλικό τον ορείχαλκο. Δέκα χρόνια πριν ο Ξενούλης είχε παρουσιάσει άλλη μια έκθεση στο νησί και άλλη μία στην Ύδρα το 2006.

“Το παιδί και το δελφίνι” – Ύδρα

Πρόκειται για το άγαλμα ενός δελφινιού με ένα παιδί στην πλάτη του. Το έργο είναι αφιερωμένο στην ομώνυμη ταινία του 1957 με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν που γυρίστηκε στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού. Το μπρούτζινο άγαλμα κατασκευάστηκε από τον Γιώργο Ξενούλη και στήθηκε κοντά στο σπίτι του Παύλου Κουντουριώτη το καλοκαίρι του 2006 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Αναστόπουλου, περίπου 50 χρόνια μετά τα γυρίσματα της ταινίας.

“Γοργόνα” – Πόρος 

Το περίφημο έργο φιλοτεχνήθηκε το 1999 και στήθηκε την Πρωτοχρονιά του 2000 επί δημαρχίας Σπύρου Σπυρίδωνα απέναντι από το κτήριο Συγγρού στην κεντρική παραλιακή ζώνη του Πόρου. Το άγαλμα είναι τοποθετημένο σε συντριβάνι ομορφαίνοντας με ξεχωριστό τρόπο την πίσω πλευρά της πόλης του νησιού.

Ετικέτες: γλύπτης, Γιώργος Ξενούλης, τέχνη, έργο τέχνης, Πόρος, Ύδρα