Εκκλησιαστικός τουρισμός στα νησιά του Σαρωνικού

Εκκλησιαστικός τουρισμός στα νησιά του Σαρωνικού | One Day Cruise

Τα νησιά του Σαρωνικού έχουν ιδιαίτερο εκκλησιαστικό ενδιαφέρον και αποτελούν πόλο έλξεις για όσους επιθυμούν να βιώσουν στιγμές κατάνυξης.

Οι επισκέπτες των νησιών έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε θρησκευτικά δρώμενα, πανηγύρια και εκδηλώσεις και να ανακαλύψουν μοναδικές παραδόσεις που χάνονται στο βάθος των χρόνων.

Πόρος - Ιστορικές εκκλησίες για κάθε επισκέπτη

Ο Πόρος είναι ένας ιδιαίτερος θρησκευτικός προορισμός για τους επισκέπτες που θέλουν να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν σε ιστορικές εκκλησίες.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ου αιώνα) είναι χτισμένο πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, και αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Στην είσοδο της Μονής υπάρχει η φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε και το όνομά της. Ο ναός είναι τύπου βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας τον 17ο αιώνα και ο Επισκοπικός θρόνος.

Το Εκκλησάκι της Εσθήτας της Παναγίας βρίσκεται σε μία καταπράσινη τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και έχει ιδιαίτερη ζήτηση για γάμους και βαπτίσεις. Η Εσθήτα της Παναγίας γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου στη συνοικία «Καστέλλι» υπήρχε πριν το 1850 και ήταν ο πρώτος Δημοτικός-Κοινός ναός του Πόρου. Η επιγραφή, η οποία βρίσκεται στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ναού μάς πληροφορεί ότι ο ναός, στη σημερινή του μορφή, ιδρύθηκε το έτος 1861 και ανοικοδομήθηκε χάρη στις εισφορές των κατοίκων του Πόρου. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, με επιβλητικό τρούλο, ύψους δεκαπέντε μέτρων.

Αίγινα - Τι άλλο υπάρχει εκτός από τον Αγ. Νεκτάριο

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Αίγινα κυρίως λόγω της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου αλλά και της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, αλλά και για τα υπέροχα μικρά ξωκλήσια που συναντάει κανείς διάσπαρτα στο νησί.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων. Ο Άγιος Νεκτάριος φημίζεται για τη θαυματουργική του δράση, προσελκύοντας έτσι πλήθος τουριστών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η Παναγία η Χρυσολεόντισσα είναι το παλαιότερο Μοναστήρι στο ψηλότερο σημείο του νησιού, το οποίο χτίστηκε τον 17ο αιώνα, με σκοπό να προφυλάσσει τους μοναχούς – και όχι μόνο – από τους πειρατές.

Η εκκλησία της Φανερωμένης είναι το μετόχι της Παναγίας Χρυσολεόντισσας και βρίσκεται σε μία κατακόμβη. Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και δοξασίες ως προς την εκκλησία, που χρονολογείται πίσω στον 13ο αιώνα, και την εικόνα της Παναγίας που φιλοξενεί. Η Φανερωμένη παραμένει ένα από τα αγαπημένα προσκυνήματα της Αίγινας που προσελκύει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ύδρα - Εκκλησίες με αρχιτεκτονική αξία

Εκκλησίες και μοναστήρια με μεγάλη ιστορία και αρχιτεκτονική αξία έχει να επιδείξει το νησί της Ύδρας.

Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι η Μητρόπολη της Ύδρας και βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού, μέσα στο Μοναστήρι, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο Ναός αποτελεί σήμερα ένα Μουσείο Τέχνης, δεν παύει όμως να είναι η βασικότερη ενορία της Ύδρας.

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου χτίστηκε το 1815 και είναι ένας μικρός ναός, που έχει το δικό του χρώμα. Είναι ρυθμού βασιλικής και όπως φαίνεται από την κτητορική επιγραφή, ο Ναός τιμάται στο όνομα τριών Αγίων.

Η Υπαπαντή είναι μια από τις ιστορικότερες εκκλησίες που υπάρχουν στην Ύδρα και χτίστηκε το 1780 από τον Λάζαρο Δημητρίου Κοκκίνη.

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βίο του και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου.

Γνωρίστε τον εκκλησιαστικό πλούτο των νησιών του Σαρωνικού με μία επίσκεψη σε Ύδρα-Πόρο-Αίγινα με τη μονοήμερη κρουαζιέρα One Day Cruise

Ετικέτες: Σαρωνικός, Αίγινα, Πόρος, Μοναστήρια, Εκκλησίες, Ύδρα