Activities για λάτρεις του πολιτισμού

Activities για λάτρεις του πολιτισμού

Κάθε νησί του Σαρωνικού είναι κι ένας πυρήνας πολιτισμού ανοιχτός για κάθε φιλότεχνο επισκέπτη. Παρακάτω μπορείτε να εξερευνήσετε τις επιλογές που έχετε σε activities εάν είστε λάτρεις του πολιτισμού.

Ύδρα

Το κινηματογραφικό νησί των ‘60s διατηρεί το δικό του cinema club, με το σινεμά Γαρδένια να αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για τους απανταχού σινεφίλ. Στην Ύδρα, θα βρείτε και το πολύ όμορφο Donkeycat, ένα art shop και art gallery ταυτόχρονα, για shopping και χάζι ενώ σίγουρα αξίζει και μία επίσκεψη στην Οικία Τέτση. Η Οικία Τέτση είναι επισκέψιμη σε όποιον το ζητήσει, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα που λειτουργεί ως μουσείο από το 2001. Σημειώνεται ότι έργα του αείμνηστου Τέτση, όλα με θέμα την Ύδρα, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη.

Η λειτουργία της Οικίας & Ατελιέ Τέτση, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, δημιουργεί ένα μικρό πολιτιστικό πυρήνα σε μια σχετικά απομακρυσμένη γειτονιά της πόλης της Ύδρας, με ιδιαίτερα αξιόλογα κτήρια που φωτίζουν ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της μοναδικής τοπικής παράδοσης και ιστορίας. Αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του πολιτισμού. Η επίσκεψη συνδυάζεται και με τη γνωριμία του γειτονικού ιστορικού ναού της Υπαπαντής, όπου είναι θαμμένοι οι Κουντουριώτηδες και που ήταν η ενορία του Τέτση στο νησί.

Πόρος

Η γκαλερί CITRONNE ξεκινά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στον Πόρο με δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις του Γιάννη Ψυχοπαίδη, με κοινή θεματική «Ίχνη στον Χρόνο». Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης αποκαλεί και τις δύο αυτές εκθέσεις εικαστικά ημερολόγια, μια τακτή καταγραφή, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίσσεται μια αφήγηση προσωπική, αλλά με αναφορές σε συλλογική μνήμη.
 
Η πρώτη έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου (Ι), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η έκθεση στο Μουσείο είναι συνεπιμέλεια και συνδιοργάνωση της Γκαλερί CITRONNE με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζεται στον χώρο της Γκαλερί (ΙΙ).

Στη έκθεση (Ι) «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται 24 παλαιότερα έργα και 2 νέα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Τα 24 παλαιότερα έργα με την μορφή κλειστών-ανοιχτών βιβλίων, αντιστοιχούν στα 24 γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου και είναι κατά τον καλλιτέχνη, οι εικόνες μιας γλώσσας που αναρωτιέται για την χαμένη ενότητα του παρόντος με το παρελθόν.Τα 2 νέα έργα έχουν αφετηρία τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και παραπέμπουν σε ένα οδυνηρό κομμάτι του παρόντος, το προσφυγικό δράμα. (Εγκαίνια: Σάββατο, 8 Ιουνίου, 7.00 μμ. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2019.)

Παράλληλα στον χώρο της γκαλερί (ΙΙ) παρουσιάζεται η έκθεση «Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός καλοκαιριού», μία ενότητα από 67 νέα έργα, νεκρές φύσεις, όπου ο καλλιτέχνης αναπτύσσει ένα ολόκληρο σύστημα συμβόλων. Τα έργα αυτής της ενότητας είναι επιμέρους τμήματα ενός σπονδυλωτού έργου, ενός εικαστικού ημερολογίου. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο ομότιτλο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη. (Εγκαίνια: Σάββατο 8 Ιουνίου, 8.30 μμ. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2019.)

Σπέτσες

Η αίθουσα τέχνης Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες αποτελεί άλλη μια δραστηριότητα για τους λάτρεις του πολιτισμού, ενώ εγκαινιάστηκε το 2015. Στόχος της γκαλερί είναι να ξαναγνωρίσουμε καθιερωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, να ανακαλύψουμε νέους δημιουργούς με ισχυρή ταυτότητα, και να αναπτύξουμε έναν καθημερινό και ουσιαστικό διάλογο με την τέχνη.  Στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού παίζει σημαντικό ρόλο και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ που παρουσιάζει κάθε χρόνο μία καινούργια έκθεση με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη. Επιλεγμένες εκθέσεις καταξιωμένων αλλά και νέων ελλήνων  καλλιτεχνών, φιλοξενούνται κάθε χρόνο και στην Ακρόπρωρο Art Gallery που στεγάζεται σε ένα όμορφο σπετσιώτικο Αρχοντικό. 

Αίγινα

Η Αίγινα είναι ένα νησί με σημαντική ιστορία και καλλιτεχνική αύρα και αυτό αποδεικνύεται τόσο από το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο όσο και από τα δρώμενα που διοργανώνονται. Εκτός από τα Μουσεία, οι λάτρες του πολιτισμού θα βρουν πάντα κάτι ενδιαφέρον στον χώρο τέχνης Έγινα-Αίγινα.

Γνωρίστε τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα του Σαρωνικού με μια επίσκεψη σε Ύδρα-Πόρο-Αίγινα με τη μονοήμερη κρουαζιέρα One Day Cruise

Ετικέτες: Έκθεση, Γκαλερί, πολιτισμός, Μουσείο, Σπέτσες, Αίγινα, Πόρος, Ύδρα