Οι Αρχαιολογικοί χώροι του Αργοσαρωνικού

Οι Αρχαιολογικοί χώροι του Αργοσαρωνικού

Μέρη με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Να ποιοι ειναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Αργοσαρωνικού που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στη λίστα σας:

Αίγινα

Ο ναός της Αφαίας είναι το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της Αίγινας και σίγουρα αξίζει να το συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας.  Ο ναός χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ. και βρίσκεται σε έναν πευκόφυτο λόφο, βόρεια της Αγίας Μαρίνας (η περιοχή θεωρείται ότι ήταν λατρευτική την προελληνική περίοδο).

Ένα ακόμα σημαντικό μνημείο της Αίγινας είναι η Παλαιοχώρα. Πρόκειται για την μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, που η ζωή της διήρκεσε σχεδόν 1000 χρόνια (9ος-19ος αι.). Στον οικισμό σώζονται πολλές εκκλησίες με αξιόλογες βυζαντινές αγιογραφίες. Η Παλαιοχώρα βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, είναι ο χώρος της αρχαίας ακρόπολης της πόλης της Αίγινας. Μία θέση με κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια. Σώζονται μυκηναϊκά τείχη, τα θεμέλια του ναού του Απόλλωνα και κτίσματα μέχρι και τα μεσαιωνικά χρόνια.

Ο ναός του Ελλανίου Διός, είναι τα ερείπια ενός ιερού που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του όρους Ελλάνιο στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.

Σαλαμίνα

Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κυνόσουρας, μπροστά στο θαλάσσιο χώρο όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.

Ο Τύμβος, αφιέρωμα μνήμης, είναι ένας κυκλικός λιθοσωρός ύψους περίπου είκοσι μέτρων και έχει κατασκευαστεί από πωρόλιθους και λατύπη. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το χάλκινο άγαλμα των Σαλαμινομάχων, έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου.

Πόρος

Το Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας και ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους του Αργοσαρωνικού. Στο χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα δεν υπήρχε μόνο ο ναός του Ποσειδώνα, αλλά και ένα ολόκληρο σύμπλεγμα από βοηθητικά και άλλα κτήρια, που τον πλαισίωναν. Μάλιστα, τα κτήρια αυτά είναι σήμερα πιο καλοδιατηρημένα από τον ίδιο το ναό, ο οποίος ως γνωστόν δε σώζεται.

Αυτά τα καλοδιατηρημένα κτίρια μας δίνουν μια πληθώρα πληροφοριών για τον τρόπο με τον οποίον ζούσαν και λάτρευαν οι αρχαίοι Ποριώτες και οι επισκέπτες τους. Όταν αναφερόμαστε λοιπόν στο «ιερό του Ποσειδώνα» εννοούμε όλα αυτά τα κτήρια τα οποία αποτελούν μια μονάδα και έχουν έρθει στο φως λόγω της συμβολής των αρχαιολογικών ομάδεων που ανασκάπτουν εκεί.

Σούνιο

Εκτός από το ηλιοβασίλεμα, το Σούνιο φημίζεται και για το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον. Εκεί θα βρείτε τα ερείπια πλέον του Ναού του Ποσειδώνα. Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη η οποία συνδυάζεται εύκολα με ένα φθινοπωρινό μπάνιο σε κάποια από τις κοντινές παραλίες των Λεχαινών.

Ετικέτες: Σούνιο, Σαλαμίνα, Αργοσαρωνικός, Αίγινα, Πόρος