Εικαστικός τουρισμός στην Ύδρα
Η Ύδρα αποτελεί ένα από τα νησιά του Σαρωνικού που φημίζεται για τα εικαστικά και τις εκθέσεις της. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που λατρεύουν τα εικαστικά. Συγκεκριμένα, στην Υδρα φιλοξενούνται, κάθε χρόνο, σημαντικότατες εικαστικές εκθέσεις με πρωτοβουλία της συλλέκτριας Πολίν Καρπίδα στο Hydra Workshop, του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση στο Hydra School Project, που λειτουργεί στο παλιό Γυμνάσιο, στο Αρχοντικό του Σαχτούρη και του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου στο Project Space του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Το Ίδρυμα σύγχρονης τέχνης ΔΕΣΤΕ που ιδρύθηκε το 1983 από τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Μέσα από ένα εκθεσιακό πρόγραμμα που προωθεί νέους, αναδυόμενους αλλά και ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες, το Ίδρυμα έχει ως σκοπό να διευρύνει το κοινό της σύγχρονης τέχνης. Δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες, αναζητώντας παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού. Το 2008, ο Δήμος Ύδρας παραχώρησε στο ΔΕΣΤΕ τα παλιά σφαγεία του νησιού. Οι πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις διατηρούν στοιχεία του παρελθόντος και τα χαρακτηριστικά της παλιάς τους ταυτότητας ενώ προσφέρονται ως ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος. Κάθε καλοκαίρι από το 2009 και μετά, το ΔΕΣΤΕ φιλοξενεί στο Project Space Slaughterhouse μια σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, διαθέτοντας το κτήριο σε μεμονωμένους δημιουργούς ή ομάδες καλλιτεχνών για να στήσουν μια μοναδική εγκατάσταση ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο.
Η Οικία Παναγιώτη Τέτση
Το 2007 ο ζωγράφος, ακαδημαϊκός και δάσκαλος Παναγιώτης Τέτσης (Ύδρα, 1925 - Αθήνα, 2016) δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των παππούδων του στην Ύδρα με σκοπό να δημιουργηθεί μετά το θάνατό του ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του.
Ο Τέτσης έζησε στο νησί τα παιδικά του χρόνια και με το σπίτι αυτό έχουν συνδεθεί οι πρώτες του επαφές με τη ζωγραφική και τον κόσμο της τέχνης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ως πρόσφατα δούλευε στο παλιό αυτό σπίτι έχοντας μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ. Η σχέση του ζωγράφου με τη γενέτειρά του παρέμενε ως το τέλος στενή και ιδιαίτερη. Την αγάπη του για το νησί μετέδιδε πάντα και στους μαθητές του από τη Σχολή Καλών Τεχνών, τους οποίους έφερνε κάθε χρόνο στο Παράρτημα της Σχολής στην Ύδρα, φιλοξενώντας τους συχνά και στο σπίτι αυτό.
Η Οικία Τέτση είναι επισκέψιμη σε όποιον το ζητήσει, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα που λειτουργεί ως μουσείο από το 2001. Σημειώνεται ότι έργα του αείμνηστου Τέτση, όλα με θέμα την Ύδρα, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη. Πηγή
Η Οικεία του Λάζαρου Κουντουριώτη
Χτισμένη την εποχή της ναυτικής ακμής του νησιού, δεσπόζει στη δυτική πλευρά του όρμου της Ύδρας και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Ο όροφος παρουσιάζεται όπως τον είχε βιώσει ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας και δωρητής Παντελής Κουντουριώτης. Περιλαμβάνει έπιπλα, σκεύη, ζωγραφικούς πίνακες και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη. Στον άνω όροφο εκτίθεται αξιόλογη συλλογή αντικείμενων με αναφορά κυρίως στη νησιωτική παραδοσιακή τέχνη. Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του σπιτιού, εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του, Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), οι οποίοι συνδέονται με στενούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη. Πηγή
Ετικέτες: Οικεία Παναγιώτη Τέτση, Οικεία Λάζαρου Κουντουριώτη, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Ύδρα