Μια ματιά στην αρχιτεκτονική του Αργοσαρωνικού
Εκτός από τις υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τα γραφικά σοκάκια και την τοπική κουζίνα, ο Αργοσαρωνικός ενδείκνυται για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής και τους μελετητές της Ιστορίας. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην αρχιτεκτονική του.
Οι εναλλαγές της Αίγινας
Στην Αίγινα, θα θαυμάσετε νεοκλασικά κτίρια, βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία δωρικού ρυθμού, απολαμβάνοντας έτσι τις εναλλαγές τεχνικών και την ομορφιά των κατασκευών.
Μερικά από τα πιο γνωστά μνημεία των αρχαίων χρόνων είναι ο ναός της Αφαίας, η Κολώνα και ο ναός του Ελλάνιου Δία. Δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής θα βρείτε στην Παλιαχώρα, μνημείο σπανιότητας και ομορφιάς που θεωρείται ο Μυστράς της Αίγινας, στον οικισμό της Παχειάς Ράχης, στην Όμορφη εκκλησία (το πιο καλοδιατηρημένο βυζαντινό μνημείο στο νησί) κ.ά.
Ξεχωρίζουν ακόμη τα σπίτια επιφανών προσώπων όπως είναι οι οικίες Βούλγαρη, Κανάρη, Καζαντζάκη, Τρικούπη, Κουντουριώτη, ο Πύργος Ζαΐμη κ.ά. Στις βόλτες σας, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον Πύργο του Μαρκέλλου με το ιδιαίτερο χρώμα και το διεθνώς φημισμένο σπίτι του Ροδάκη, σπάνιο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Το σημερινό, σύγχρονο χρώμα της Αίγινας χαρακτηρίζεται από τα χρωματιστά και νεοκλασικά κτίσματα. Αρχιτεκτονική που κρατάει από την εποχή του Καποδίστρια, τότε που χτίστηκαν τα λεγόμενα εθνικά κτίρια αλλά και αμέσως μετά, την περίοδο που η Αίγινα άνθιζε εμπορικά χάρη στα σφουγγάρια, τον πωρόλιθο, το κρασί και τα κεραμικά της. Αυτή την υπέροχη αρχιτεκτονική συλλογή συμπληρώνουν και άλλα δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής από διακεκριμένους του είδους όπως είναι οι Πικιώνης, Κωνσταντινίδης και Κρόκος.
Η τοπική αρχιτεκτονική της Ύδρας
Η πόλη της Ύδρας αποτελεί ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιδιόμορφης τοπικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζει νησιώτικα και στεριανά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Σπίτια απλά ή αρχοντόσπιτα διακρίνονται από μια ιδιότυπη αλλά και συνάμα εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, την οποία δεν την συναντάμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά ούτε και του εξωτερικού.
Τα μεγαλοπρεπή οικήματα του νησιού, εξωτερικά είναι λιτά και απέριττα, εσωτερικά όμως συγκρίνονται με γενοβέζικα αναγεννησιακά αρχοντικά καθώς διαθέτουν σπάνιες ανέσεις, πολυτελή έπιπλα, χαλιά, οικιακά σκεύη και διακοσμητικά αντικείμενα, ενθύμια φερμένα από λιμάνια της Δύσης και της Ανατολής.Τα υδραίικα αρχοντικά σπίτια, αδιάψευστοι μάρτυρες της οικονομικής ευμάρειας και της ακμής που γνώρισε το νησί στα τέλη του 18ου αιώνα, υψώνονται επιβλητικά μέχρι σήμερα και εντυπωσιάζουν με τον όγκο και την μεγαλοπρέπεια τους, παρά τη λιτή τους εμφάνιση.
Τα αρχοντικά των Σπετσών
Οι Σπέτσες φημίζονται για τα αρχοντικά, που είναι μάλιστα και μάρτυρες της πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης, που γνώρισε το νησί στα τέλη του 18ου αιώνα.
Τα αρχοντικά είναι διώροφα ή τριώροφα, με κήπο και στέρνες και τα πολύ πλούσια είχαν σχήμα Π, με ένα κεντρικό κτίριο και δυο πτέρυγες, δεξιά και αριστερά, όπως το σπίτι του Χατζηγιάννη-Μέξη. Τα λιγότερο πλούσια είναι σε σχήμα Γ, δηλαδή ένα κεντρικό κτίριο και μία πτέρυγα, ενώ τα κάπως πλούσια είχαν μόνο ένα κεντρικό κτίριο. Τα περισσότερα εύπορα σπίτια είχαν στην αυλή κήπο και στέρνα που γέμιζε με το βρόχινο νερό. Σχεδόν όλα είχαν τις αυλές τους στολισμένες με ψηφιδωτά από βότσαλα σε διάφορα σχέδια. Μία βόλτα στο νησί των Σπετσών θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, σε μία εποχή ευμάρειας και πλούτου.
Γνωρίστε την αρχιτεκτονική του Σαρωνικού με μια επίσκεψη σε Ύδρα-Πόρο-Αίγινα με τη μονοήμερη κρουαζιέρα One Day Cruise
Ετικέτες: Πύργος Μαρκέλλου, Ναός Αφαίας, Παλαιοχώρα, Αργοσαρωνικός, Σπέτσες, Αίγινα, Ύδρα