Ύδρα-Πόρος-Αίγινα: Από πού πήραν το όνομα τα νησιά του Αργοσαρωνικού

Ύδρα-Πόρος-Αίγινα: Από πού πήραν το όνομα τα νησιά του Αργοσαρωνικού

Από πού προήλθε το όνομα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού; Αρχαίοι θεοί, μυθικοί βασιλιάδες και βασίλισσες, εμβληματικές φιγούρες της ιστορίας, μορφολογικά αλλά και γεωλογικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσαν έμπνευση για την ονομασία πολλών ελληνικών νησιών. Τι σημαίνει «πόρος»; Ποια ήταν η Αίγινα; Έχει σχέση η Ύδρα με τη λέξη ύδωρ; Ταξιδεύουμε στην ενδιαφέρουσα ονοματολογία των νησιών του Αργοσαρωνικού και εξερευνούμε τις ετυμολογίες τους.

ΑΙΓΙΝΑ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί της Αίγινας οφείλει την ονομασία της στη νύμφη Αίγινα. Tην ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο ακατοίκητο τότε νησί Οινόη ή Οινώνη, τη σημερινή Αίγινα. Η Αίγινα ήταν η ομορφότερη από τις είκοσι κόρες του ποταμού θεού Ασωπού. Έτσι το νησί πήρε το όνομα του από την όμορφη νύμφη, την οποία εγκατέστησε εκεί ο Δίας για να την κρύψει από την οργή της Ηρας. Από την ένωσή τους προήλθε ο βασιλιάς της Αίγινας Αιακός, ο μυθικός βασιλιάς της Αίγινας και περιώνυμος γενάρχης των Αιακιδών. Πρόκειται για το μόνο όνομα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού που δεν επηρεάστηκε από γεω-μορφολογικούς παράγοντες.

ΠΟΡΟΣ

Το μοναδικό νησί «αρσενικού γένους» της Ελλάδας. Έχει εμπνεύσει από αρχαίους συγγραφείς μέχρι σύγχρονους λογοτέχνες.  Η λέξη «Πόρος» είναι γεωγραφικός όρος, σημαίνει «πέρασμα» και αναφέρεται σε μια μικρή λωρίδα θάλασσας που ενώνει δύο μικρούς κόλπους. Άλλωστε ο Πόρος αποτελεί το σύνδεσμο που ενώνει το Σαρωνικό με τις Πελοποννησιακές ακτές. Ο Πόρος από την αρχαιότητα αποτελούταν από δύο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρία. Η Καλαυρία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη Σφαιρία, κατάφυτη με άφθονα νερά, ενώ η Σφαιρία είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης. Το όνομα «Καλαυρία» συμβολίζει την καλή αύρα του καλοκαιριού και τον ούριο άνεμο που πνέει στον κόλπο του Σαρωνικού ενώ η Σφαιρία οφείλει το όνομά της στον Σφαίρο, τον ηνίοχο του άρματος του Πέλοπα που τάφηκε στο νησί.

ΥΔΡΑ

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχαία λέξη «ύδωρ». Tο όνομα της Ύδρας οφείλεται στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις γάργαρες και πλούσιες πηγές που είχε στην αρχαιότητα. Οι ιστορικοί αναφέρουν το νησί με το όνομα Υδραία και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα, η εποίκιση στο νησί ανάγεται στους πολύ προ της Ομηρικής περιόδου χρόνους, δηλαδή στην Ύστερη Νεολιθική εποχή (3000 - 2600 π.Χ.).

Ετικέτες: Μυθολογία, Αργοσαρωνικός, Σαρωνικός, Αίγινα, Πόρος, Ύδρα