Το σχεδόν άγνωστο νησάκι Μονή (Αίγινα) | One Day Cruise

Το σχεδόν άγνωστο νησάκι Μονή (Αίγινα)

Το σχεδόν άγνωστο νησάκι Μονή. Μια νησίδα στη μέση του Αργοσαρωνικού, σε απόσταση 10 λεπτών από το λιμάνι Πέρδικα της Αίγινας. 

Ένα μικρό κομμάτι ιστορίας

Στην κορυφή της η Μονή φιλοξενεί ένα παρατηρητήριο που είχε χτιστεί από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής. Το νησάκι είναι ακατοίκητο και αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσολεόντισσας της Αίγινας, από όπου πήρε και το όνομά του.

Πώς θα πάτε

Η πρόσβαση είναι εύκολη και γρήγορη από το λιμάνι της Αίγινας. Τρία καραβάκια εκτελούν δρομολόγια από το πρωί μέχρι το απόγευμα και πάλι πίσω. Το νησί έχει δύο πλευρές. Τη βορειοδυτική που είναι γεμάτη βλάστηση, με πεύκα και θάμνους και αυτήν που θα δείτε αρχικά καθώς το προσεγγίζετε από την Πέρδικα. Είναι η νοτιοδυτική πλευρά, βραχώδης και πιο άγρια.

Ιδανικό μέρος για πεζοπορία

Η Μονή σήμερα αποτελεί προορισμό πολλών αναρριχητών και πεζοπόρων. Την επισκέπτονται για να ανέβουν στο παρατηρητήριο, αν και δεν υπάρχει οργανωμένο μονοπάτι. Οι κορυφές του νησιού είναι βραχώδεις και χρειάζεται προσοχή κατά την ανάβαση και την κατάβαση. Θα χρειαστείτε πάνω από μία ώρα για να ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο. Το θέαμα όμως θα σας αποζημιώσει λόγω της πανοραμικής θέας. Ατενίζετε προς την Αίγινα, τα Μέθανα και το Αγκίστρι. Επίσης, το νησί αποτελεί καταφύγιο άγριων ζώων. Στην πορεία σας δεν αποκλείεται να συναντήσετε κάποια από αυτά (κρι κρι, σκίουροι), τα οποία είναι εξοικειωμένα με τους επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης ελάφια και αγριοκάτσικα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Αν και μικρό σε έκταση, το νησί Μονή προσφέρεται για μπάνιο στη θάλασσα. Διαθέτει οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και beach bar που λειτουργεί και ως εστιατόριο. Υπάρχει όμως άλλη μια παραλία στην πίσω πλευρά του, βραχώδης, χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες για όσους προτιμούν την ησυχία τους. Όποια και να επιλέξετε, το μπάνιο σας θα το απολαύσετε, αφού τα νερά είναι παντού κρυστάλλινα.

Ετικέτες: δρομολόγια, οργανωμένη παραλία, πεζοπορία, Μονή Αίγινας, Αίγινα