Ο θαυματουργός Άγιος Νεκτάριος Αίγινας

Ο θαυματουργός Άγιος Νεκτάριος Αίγινας | One Day Cruise

Άγιος Νεκτάριος Αίγινας

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα μοναστήρια στην Ελλάδα και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας με τον ναό του Αγίου Νεκταρίου είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Αίγινας. Προσελκύει πιστούς που θέλουν να προσκυνήσουν, να προσευχηθούν και να θεραπευτούν. Είτε είστε λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού είτε όχι, αξίζει να το επισκεφθείτε, αν βρεθείτε στο νησί.

Τοποθεσία

Βρίσκεται στο ενδιάμεσο της διαδρομής από το λιμάνι της Αίγινας στην Αγία Μαρίνα, στην περιοχή Ξάντος. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στην Παλαιοχώρα, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Η πρόσβαση είναι εύκολη με όλα τα μέσα μεταφοράς.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Νεκτάριο

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 και πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 1920, αλλά ο εορτασμός της μνήμης του έχει καθιερωθεί στις 9 Νοεμβρίου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς. Το Μοναστήρι γιορτάζει και στις 3 Σεπτεμβρίου, την ημέρα ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του.

Eίναι ένας από τους σύγχρονους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και έκανε θαύματα όσο ζούσε. Το Μοναστήρι που υπάρχει σήμερα το λειτούργησε ο ίδιος το 1904, όταν θέλησε έναν τόπο για να περάσει τα τελευταία του χρόνια. Ο ίδιος εγκαταστάθηκε στο νησί 12 χρόνια πριν από το θάνατό του, ενώ το μοναστήρι λειτουργούσε ήδη από κάποιες μοναχές. Τον ανακήρυξαν Άγιο 40 χρόνια μετά το θάνατό του λόγω του εκκλησιαστικού του έργου.

Ο προστάτης άγιος των Γυμναστών

Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή της Αθήνας, αλλά εγκατέλειψε τη θέση του για λόγους υγείας και αποσύρθηκε στην Αίγινα. Ενδιαφερόταν για την υγεία των σπουδαστών και τον ανακήρυξαν προστάτη των Γυμναστών, όταν ευλόγησε τη σύσταση του Γυμναστικού Συλλόγου της σχολής.

Το Μοναστήρι σήμερα και οι εορτασμοί

Άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή το 1973 με δουλειά των ντόπιων. Τα οστά του φυλάσσονται εκεί και το πρόγραμμα του εορτασμού της μνήμης του ξεκινά πάντα μία μέρα πριν. Στις 9/11 πραγματοποιούν λιτανεία στους δρόμους του νησιού. Αν το επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να δείτε το πηγάδι από όπου αναβλύζει Αγίασμα και να ρίξετε μια ματιά στο δωμάτιό του. Τέλος, αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, η μονή διαθέτει ξενώνες. 

Ετικέτες: Θρησκευτικός Τουρισμός, θαύματα, Άγιος Νεκτάριος, Αίγινα, Μοναστήρια, Εκκλησίες