Λεμονοδάσος Πόρου | One Day Cruise

Λεμονοδάσος Πόρου

Το Λεμονοδάσος Πόρου δεν είναι πασίγνωστο μόνο από το ομότιτλο διήγημα του Κοσμά Πολίτη, αλλά και για τη σημαντική οικονομική σημασία του. Σύμφωνα με καταγραφές του υπάρχουν σε γραπτά κείμενα προ του 1821, στην περιοχή πραγματοποιούνταν εξαγωγές λεμονιών. Προμήθευαν την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη. Επομένως, εκτός από πανέμορφος τόπος για περιήγηση, το Λεμονοδάσος αποτελεί και ένα μέρος φυσικού κάλλους που στήριξε, ιδιαίτερα στο παρελθόν, την οικονομία όλης της περιοχής.

Η εξερεύνηση του Λεμονοδάσους

Πρόκειται για ένα λόφο κατάφυτο από λεμονιές, με γραφικά μικρά δρομάκια και πολλούς πέτρινους υδρόμυλους. Αρκετοί από αυτούς είναι ερείπια σήμερα. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν είναι στην ουσία ένα ενιαίο δάσος, όπως μπορεί να υποθέσει κάποιος από το όνομά του. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα ιδιωτικά κτήματα μεσαίας έκτασης. Κάποια από αυτά είναι περιφραγμένα και άλλα έχουν κάποιο κτίσμα – κατοικία. Πολλά είναι φροντισμένα και περιποιημένα ενώ δεν λείπουν αυτά που είναι παραδομένα στη φθορά του χρόνου. Εκτός από τις όμορφες λεμονιές, στο δάσος θα συναντήσετε και άλλα δέντρα όπως ροδιές, κυπαρίσσια και ελιές.

Δραστηριότητες στο Λεμονοδάσος Πόρου

Η περιοχή ενδείκνυται για περπάτημα και περιήγηση στο ευωδιαστό Λεμονοδάσος. Μια βόλτα βγαλμένη από ρομαντικά μυθιστορήματα. Χαθείτε ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες λεμονιές που απλώνουν τα κλαδιά τους ως την παραλία και ανακαλύψτε στην κορυφή τον παλιό νερόμυλο που δούλευε από τα νερά ενός φυσικού καταρράκτη. Μην αμελήσετε να πάρετε μια “λεμονάτη” γεύση από το Λεμονοδάσος στο λιμάνι του Γαλατά. Δοκιμάστε λιχουδιές από τα λεμόνια της περιοχής, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και αμυγδαλωτά με ολόκληρο το κομματάκι γλυκού λεμόνι στη μέση.

Ετικέτες: Πόρος, Λεμόνια Πόρου, Λεμονοδάσος