Ιστορικός Ιανουάριος στην Αίγινα - Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης | One Day Cruise

Ιστορικός Ιανουάριος στην Αίγινα - Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης

Σαν σήμερα 26/1/1828

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται ο πρώτος Έλληνας κυβερνήτης στην πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, Αίγινα. Αν γνωρίζετε ιστορία, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή που έλαβε χώρα στην Μητρόπολη του νησιού.

 

Μικρή ιστορική αναδρομή

Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτώβριο του 1827, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε επειγόντως τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα από το Τορίνο όπου βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 1827 για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του κράτους. Η ιδέα ήταν παλιά και ανήκε στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, αλλά έγινε πραγματικότητα αργότερα, αφού πήρε την έγκριση και του Δημητρίου Υψηλάντη. Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον είχε ήδη εκλέξει ως καταλληλότερο από τον Μάρτιο του 1827. Στην Ελλάδα τον συνόδευσαν τρία συμμαχικά πλοία. Φεύγοντας από τη Μάλτα όπου βρισκόταν, κατευθύνθηκε στην Αίγινα, στην έδρα της Αντικυβερνητικής Επιτροπής.

Δεν κατάφερε να φτάσει απευθείας λόγω ισχυρών ανέμων, οπότε έκανε μία στάση στο Ναύπλιο. Βλέποντας την κατάσταση της χώρας εν μέσω Εμφυλίου, έδωσε διαταγή να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σε Παλαμήδι και Ακροναυπλία. Με την άφιξή του στην Αίγινα, παρακολούθησε στη Μητρόπολη τη θεία λειτουργία. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο Κυβερνείο. Έτσι η Αίγινα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Η θητεία του κράτησε μόλις τρία χρόνια, όταν και τον δολοφόνησαν στις 9/10/1831 στο Ναύπλιο ο αδελφός και ο γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη με σκοπό την εκδίκησή τους για τη φυλάκιση του τελευταίου.

Οι καινοτομίες του

Η συμβολή του στην ανόρθωση και ανασύνταξη του Ελληνικού Κράτους είναι αναμφισβήτητη. Ο Καποδίστριας είχε να αναστυλώσει ένα διαλυμένο κράτος με πλήρη ανομία, έναν άτακτο στρατό και μια κακή οικονομική κατάσταση. Προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και της κρατικής μηχανής. Αναδιοργάνωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις και μερίμνησε για την επιβολή τάξης στη χώρα, τη θέσπιση νόμων, νομισματικής πολιτικής και κώδικα νομικής δικονομίας. Επίσης, ανοικοδόμησε πόλεις, οργάνωσε το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ασχολήθηκε με το εμπόριο και τη γεωργία.

 

Πίσω στο σήμερα

Σήμερα η Αίγινα γιορτάζει με μεγάλες τιμές αυτήν την τόσο σημαντική ημερομηνία. Αποτελεί μια επίσημη γιορτή με τριήμερους εορτασμούς και εκδηλώσεις. Ανάμεσά σε αυτές, και ο Αγώνας Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας» με μεγάλη συμμετοχή από όλη τη Ελλάδα.

Ετικέτες: Αίγινα, Ελληνικό Κράτος, Ιωάννης Καποδίστριας, Κυβερνήτης, Πρώτη πρωτεύουσα