Ύδρα – Ένας τόπος με ναυτική ιστορία | One Day Cruise

Ύδρα – Ένας τόπος με ναυτική ιστορία

Η ιστορία της σημερινής Ακαδημίας Εμποροπλοιάρχων, όπως και όλου του νησιού είναι συνδεδεμένη με την ελληνική ναυτιλία. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ύδρα συνέβαλε στη νεότερη ναυτική ιστορία όλης της χώρας.

1800: Ναυτική Σχολή Ύδρας

Βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό απέναντι από το Μετόχι της Πελοποννήσου. Το έτος ίδρυσής της είναι το 1749. Το 1800 μπήκε κάτω από τον έλεγχο των δημογερόντων του νησιού με την ονομασία «Η Ναυτική της Ύδρας Σχολή». Είναι η παλιότερη σχολή ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Υπήρχαν αλλοδαποί δάσκαλοι, κυρίως Πορτογάλοι και Ιταλοί που δίδασκαν ναυτική θεωρία και τέχνη. Επίσης δίδασκαν ξένες γλώσσες, όπως ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά. Το 1927 λειτούργησε επίσης μια ιδιωτική Ναυτική Σχολή υπό τη φροντίδα του «Σωματείου Ενώσεως των Ναυτικών Ύδρας».

Η σημερινή Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων

Το 1930 το Ελληνικό Κράτος ίδρυσε τη Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας. Για τις εγκαταστάσεις της οι υπεύθυνοι επέλεξαν κτίρια που ήταν υπό την ιδιοκτησία του ναυάρχου Αναστασίου Τσαμαδού και του πλοιάρχου, εφοπλιστή και ευεργέτη Αθανασίου Κουλούρα. Και οι δύο ήταν παλιοί Υδραίοι Καραβοκύρηδες. Βρίσκεται στο λιμάνι της Ύδρας, δίπλα από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έως και το 1948 η Σχολή λειτούργησε αρχικά στον Πόρο και στη συνέχεια στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το 1949 επέστρεψε στη παλιά βάση της, στην Ύδρα.

Από το 1979 ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενώ οι ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού καταργήθηκαν. Κατά κάποιο τρόπο η Ύδρα δημιούργησε τη νεότερη ναυτική ιστορία της Ελλάδας, εξοπλίζοντας με τεχνογνωσία το νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Λεπτομέρειες φοίτησης

Ο τρόπος εκπαίδευσης είναι εναλλασσόμενος από το 1989. Οι φοιτητές των 5 πρώτων εξαμήνων ταξιδεύουν με εμπορικά πλοία επί 5-6 μήνες και 6-7 μήνες, ανάλογα με τα εξάμηνα φοίτησής τους. Σκοπός των ταξιδιών είναι να εφαρμόσουν πρακτικά όσα έμαθαν στη Σχολή. Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια και οι απόφοιτοι παίρνουν το δίπλωμα Πλοιάρχων Γ’ τάξεως (3ου πλοιάρχου). Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει πάνω από 5000 σπουδαστές που έχουν απορροφηθεί σε διάφορες θέσεις στον κλάδο της ελληνικής ναυτιλίας.

Η Σχολή έχει δική της εστία, πλήρως ανακαινισμένη, με θαλάμους ξεχωριστούς για το κάθε έτος. Ο αριθμός των σπουδαστών φτάνει τους 120 και όλοι είναι ασφαλισμένοι στον Οίκο του Ναύτου.

Ετικέτες: Ναυτική Σχολή, Σχολή Εμποροπλοιάρχων, Ναυτιλία, Ύδρα