Είδη λαϊκής τέχνης από τα νησιά του Σαρωνικού | One Day Cruise

Είδη λαϊκής τέχνης από τα νησιά του Σαρωνικού

Τα νησιά του Σαρωνικού διαθέτουν πλούσια παράδοση με είδη λαϊκής τέχνης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν σας αρέσει η λαογραφία, σε κάποια επόμενη επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να ανακαλύψετε αυτούς τους μοναδικούς τοπικούς θησαυρούς.

Αίγινα

Για να πάρετε μια γεύση από τη λαογραφία της Αίγινας αρκεί να επισκφθείτε το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Το ονομάζουν «Ίδρυμα Παναγή και Ελένης Ηρειώτη» γιατί στεγάζεται στο σπίτι του γνωστού Αιγινήτη λαογράφου και της γυναίκας του με έτος ίδρυσης το 1989.

Στο ισόγειο θα δείτε το «Χωριάτικο Σπίτι» με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, γεωργικά αντικείμενα και είδη υφαντικής τέχνης.

Το «Σπίτι του Ψαρά» φιλοξενεί είδη αλιείας και σπογγαλιείας και καΐκια σε μικρογραφίες.

Στον 1ο όροφο θα βρείτε το «Αστικό Αιγινήτικο Σπίτι» με κειμήλια της οικογένειας. Διαθέτει γκραβούρες, παλιά έπιπλα, παραδοσιακές και αστικές φορεσιές, λευκοκεντήματα, αιγινήτικες δαντέλες πλεγμένες με κοπανέλι (είδος δαντέλας) και διακοσμητικά αντικείμενα.

Πόρος 

Πίσω από την ιδέα του Λαογραφικού Μουσείου Πόρου κρύβεται μια δυναμική ομάδα γυναικών που με δική τους πρωτοβουλία συγκέντρωσαν εκθέματα της λαϊκής παράδοσης. Την αποτελούν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών του Πόρου «Ποριώτισσα» με έτος ίδρυσης το 2003.

Εκεί θα δείτε είδη καθημερινής χρήσης, όπως χειροκίνητες οικιακές συσκευές, φλιτζανάκια του καφέ και άλλα οικιακά σκεύη, σκάφες, σιδερένιες μασιές και λεκάνες. Επίσης εργαλεία, όπως έπιπλααργαλειούς, αγροτικά εργαλεία κλπ. Ακόμα θα βρείτε έπιπλα, για παράδειγμα, ψάθινες καρέκλες, σκαλιστά τραπέζια, μπαούλα, λάμπες, καπελοθήκες και κεραμικά διακοσμητικά. Σαφώς υπάρχουν και λευκά είδη. Νυφικά, κουβέρτες, υφαντά, κεντήματα και εργόχειρα, κουρελούδες , τοπικές στολές και φορεσιές. Όλα, δείγματα της λαϊκής ποριώτικης τέχνης που συγκεντρώθηκαν από δωρεές ντόπιων και αγορές.

Ύδρα

Για να δείτε τα είδη λαϊκής τέχνης του νησιού, αρκεί να επισκεφθείτε τα μουσεία και τα ιδρύματά της με πρώτο το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας. Ανάμεσα σε πολλά άλλα θα δείτε μουσειακά κειμήλια, ενώ στον προθάλαμο του 1ου ορόφου θα συναντήσετε υδραίικες ενδυμασίες και καλλιτεχνήματα από τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Στην Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη θα βρείτε είδη λαϊκής τέχνης από τα νησιά του Σαρωνικού και θα δείτε παλιά έπιπλα και σκεύη, αγγλικά και ιταλικά σερβίτσια, καθρέφτες, κοσμήματα, υφαντά και κεραμικά ζωγραφικά.

Μην παραλείψετε να αναζητήσετε την παραδοσιακή υδραίικη φορεσιά της νύφης αντί του κλασικού νυφικού. Περιλαμβάνει ένα κοντογούνι από μεταξωτό βελούδο, μια μακριά φούστα με πτυχές και ένα κεντητό μεταξωτό μαντήλι για το κεφάλι.

Ετικέτες: Λαογραφία, Είδη λαϊκής τέχνης, Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, Λαογραφικό Μουσείο Πόρου, Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, Οικεία Λάζαρου Κουντουριώτη, Αίγινα, Πόρος, Ύδρα