Ο χορός του Ζορμπά | One Day Cruise

Ο Χορός του Ζορμπά: Προκλητικά γρήγορος και αναλλοίωτος στο χρόνο

Γνωριμία με τον Ζορμπά

Οι ξένοι τον λατρεύουν σαν να ήταν δικός τους χορός. Ο Χορός του Ζορμπά το μοναδικό μας συρτάκι, είναι μια από τις αμέτρητες καλλιτεχνικές κληρονομιές μας. Πρόκειται για ένα ορχηστρικό τραγούδι που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και περιλήφθηκε στο άλμπουμ «Zorba the Greek», που ήταν και το soundtrack της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς».

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1965 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν. Ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Ζορμπάς» και κέρδισε τρία Όσκαρ. Με την κυκλοφορία της ταινίας το κομμάτι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ενώ διάφοροι μουσικοί από όλες τις χώρες και από όλα τα είδη της μουσικής το διασκεύασαν χαρίζοντάς του από μια θέση σε πολλά μουσικά charts παγκοσμίως. Ο χορός είναι γνωστός και σαν «Zorba the Greek Dance Syrtaki».

Η ιστορία του χορού

Η ιδιαιτερότητα του χορού που ξεκινά σε αργό ρυθμό και όσο το κομμάτι προχωράει επιταχύνεται, είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Το συρτάκι είναι μια μίξη στοιχείων από ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, όπως το χασάπικο και το χασαποσέρβικο. Ο ρυθμός που αποκτά ενώ το κομμάτι συνεχίζει είναι τέτοιος, που λίγοι καταφέρνουν να τον ακολουθήσουν. Η χορογραφία του ανήκει στον Γιώργο Προβιά.

Η ονομασία του δεν είναι τυχαία, καθώς η  λέξη «συρτάκι» προέρχεται από τη λέξη «συρτός». Είναι ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται για μια ομάδα παραδοσιακών χορών στους οποίους οι χορευτές σέρνουν τα πόδια τους. Όμως, το συρτάκι ενώνει τον συρτό χορό με τον χορό που περιλαμβάνει συχνές, μικρές και πολύ γρήγορες αναπηδήσεις των ποδιών, στο πιο γρήγορο μέρος του. Κι αυτό είναι που το κάνει μοναδικό.

Οι χορευτές σχηματίζουν γραμμή ή κύκλο και κρατούν τον ώμο του διπλανού τους ενώ χορεύουν. Δεν είναι εύκολο για όλους να αντέξουν μέχρι το τέλος του κομματιού. Καθώς ο ρυθμός ανεβαίνει τόσο πολύ, τα βήματα γίνονται όλο και πιο γρήγορα. Τόσο που απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση για να μπορέσει κανείς να αντεπεξέλθει.

Η δική σας ευκαιρία

Αν το παραπάνω σας φάνηκε αρκετά δελεαστικό, επιλέγοντας μια κρουαζιέρα της One Day Cruises θα έχετε την ευκαιρία να διδαχτείτε από επαγγελματίες χορευτές το χορό του Ζορμπά, ή αλλιώς το συρτάκι βήμα προς βήμα. Πάντα, υπό τους ήχους της ορχήστρας μας με το αυθεντικό μπουζούκι να κυριαρχεί.

Ετικέτες: Πολυτελής κρουαζιέρα, Ζορμπάς, Σινεμά, Συρτάκι, παραδοσιακός χορός, Καζαντζάκης