Πάσχα στα Ελληνικά νησιά | One Day Cruise

Πάσχα στα Ελληνικά νησιά

Σε όποιο νησί κι αν βρεθείτε, το Πάσχα έχει πάντα πολύ ιδιαίτερα χρώματα. Ακόμα περισσότερο το Πάσχα στα Ελληνικά νησιά. Επιλέξαμε για εσάς κάποια νησιά που θα άξιζε να ζήσετε τη μοναδική ατμόσφαιρα κατάνυξης που προσφέρουν.

Ύδρα

Στο νησί με την υπέροχη αρχιτεκτονική και την απαράμιλλη αρχοντιά το Πάσχα αναβιώνουν παλιά έθιμα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή την παράσταση κλέβει ο θαλασσινός Επιτάφιος. Η περιφορά του μέσα στη θάλασσα αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά έθιμα. Πραγματοποιείται στη συνοικία Καμίνια στην ενορία του Αγίου Ιωάννη, που απεχει 10 λεπτά από το λιμάνι. Αφού περάσει από τα δρομάκια της περιοχής καταλήγει στο λιμάνι της. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό γίνεται για να ευλογηθούν τα νερά και να έχουν τύχη οι ναυτικοί και οι σφουγγαράδες.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης στη Μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το λιμάνι του νησιού παίρνει φως! Φως από τα χρώματα των πυροτεχνημάτων και των φωταγωγημένων αγκυροβολημένων πλοίων που ρίχνουν φωτοβολίδες και βάζουν μπρος τις σειρήνες τους.

Σαντορίνη

Τη Μεγάλη Παρασκευή όλο το νησί συγκεντρώνεται στον Πύργο για τη «Γιορτή με τις φωτιές». Είναι ένα μεσαιωνικό χωριό όπου η περιφορά του Επιταφίου παίρνει μια μορφή κατάνυξης σαν να έχει βγει από κάποιο γοτθικό παραμύθι. Ο Πύργος βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στο ψηλότερο σημείο. Ο δρόμος που ανηφορίζει προς το χωριό και τα τείχη του Ενετικού κάστρου είναι στολισμένα δεξιά και αριστερά με λυχνάρια από ντενεκέδες που τρεμοπαίζουν στον αέρα. Σχηματίζοντας έτσι ένα πύρινο ποτάμι. Η ανηφόρα καταλήγει στον Προφήτη Ηλία.

Η ιδανική Ανάσταση στο νησί λαμβάνει χώρα πάλι στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Δεν έχει βαρελότα, αλλά από ψηλά μπορείτε να δείτε όλα τα πυροτεχνήματα από όλες τις εκκλησίες του νησιού.

Χίος

Η πιο κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου μπορεί να γίνεται στη Σαντορίνη, αλλά η πιο εκρηκτική Ανάσταση γίνεται με διαφορά στον Βροντάδο της Χίου με τον ρουκετοπόλεμο. Την ώρα που οι καμπάνες της Ανάστασης χτυπούν, εκτοξεύονται ρουκέτες από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου προς την Παναγία της Ερυθιανής και αντίστροφα. Τη Μεγάλη Παρασκευή τίποτα δεν προδίδει αυτό που θα συμβεί το επόμενο βράδυ. Οι στολισμένοι Επιτάφιοι συνοδεύονται κατά την περιφορά τους από αναμμένα φανάρια, ενώ η συνάντηση των Επιταφίων των μεγάλων εκκλησιών γίνεται στη Χώρα.

 

Ετικέτες: Επιτάφιος, Χίος, Σαντορίνη, Ελληνικά νησιά, Πάσχα, Έθιμα, Ύδρα