Σαν παλιό ελληνικό σινεμά... στον Αργοσαρωνικό - Μέρος Α' | One Day Cruise

Σαν παλιό ελληνικό σινεμά... στον Αργοσαρωνικό - Μέρος Α'

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού κατέχουν μεγάλο μέρος από τη μερίδα του λέοντος της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Πολλές εμβληματικές ταινίες γυρίστηκαν σε αυτά που προβάλλονται μέχρι σήμερα. Ας θυμηθούμε και ας νοσταλγήσουμε! Σαν παλιό ελληνικό σινεμά... στον Αργοσαρωνικό!


Η Αίγινα στο «Διακοπές στην Αίγινα», του Ανδρέα Λαμπρινού


Μια ρομαντική κωμωδία που περιγράφει τις «περιπέτειες» ενός γυναικά και της κόρης του, ενώ κάνουν διακοπές στην Αίγινα. Πρωταγωνίστησαν οι Λάμπρος Κωνσταντάρας, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Ανδρέας Μπάρκουλης.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στα τέλη του Αυγούστου του 1957 επειδή οι διακοπές για τους περισσότερους έφταναν στο τέλος τους, οπότε το νησί θα ήταν σχετικά πιο ήρεμο. Αποδείχτηκε όμως τελικά ότι οι παραθεριστές θα ήταν χρήσιμοι. Το νησί είχε αδειάσει τόσο που αναγκάστηκαν να επιστρατευτούν οι ντόπιοι ως κομπάρσοι για να αποδοθεί η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που ήθελε το σενάριο. Όλο το νησί λοιπόν, κινητοποιήθηκε για να διευκολύνει την πραγματοποίηση των γυρισμάτων. Ανάμεσα στους κομπάρσους ήταν και ο πρώην δήμαρχος της Αίγινας που ήταν τότε παιδί.

Η ταινία είναι εξολοκλήρου γυρισμένη στην Αίγινα εκτός από κάποια εσωτερικά
γυρίσματα που έγιναν στην Αθήνα. Χρησιμοποιήθηκαν τα σοκάκια της πόλης
της Αίγινας και κάποια εμβληματικά στέκια, όπως το εστιατόριο του
«Στρατηγού» και η «Αύρα». Επίσης, κάποια κέντρα στο λιμανάκι του Φάρου
και στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η ταβέρνα ο «Μάνιτας».Ο Πόρος στο «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο», του Ορέστη Λάσκου


Η ξεκαρδιστική κωμωδία με τον Θανάση Βέγγο στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν ενός δημοσίου υπαλλήλου που πηγαίνει για διακοπές στον Πόρο.

Γυρίστηκε εξολοκλήρου στον Πόρο την άνοιξη του 1963 και είχε έναν άκρως τουριστικό αέρα. Τα γυρίσματα κράτησαν έναν μήνα και έγιναν στις βραχώδεις παραλίες, στο κεντρικό λιμάνι της χώρας και στο ξενοδοχείο Χρυσή Αυγή που σήμερα λέγεται Golden View. Το ριγέ μαγιό του Θανάση Βέγγου ήταν οικογενειακό κειμήλιο ενός κατοίκου του νησιού, το οποίο όμως τελικά καταστράφηκε στα γυρίσματα. Όλη η κοινότητα του τότε Πόρου πέρασε από τις κινηματογραφικές κάμερες. Κι αυτό κυρίως επειδή τα γυρίσματα στην πλειοψηφία τους ήταν σε εξωτερικές τοποθεσίες.


Ο Πόρος στο «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου

Στην αισθηματική κωμωδία πρωταγωνίστησαν οι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμ με το αστρονομικό για την εποχή κόστος των 2,5 εκατομμυρίων δραχμών. Τα γυρίσματα στο μεγαλύτερο μέρος τους έγιναν στον Πόρο τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1960.

Η ταινία απαιτούσε πολλούς κομπάρσους, αλλά τελικά συμμετείχαν μόλις 16. Οι περισσότερες σκηνές έλαβαν χώρα πάνω στο αντιτορπιλικό «Αετός». Στην ταινία μπορεί να απολαύσει κανείς αμέτρητες σκηνές από τις παραλίες του νησιού και κάποια κεντρικά σημεία της πόλης του Πόρου.

 

Ετικέτες: Πόρος, Αίγινα, Αργοσαρωνικός, Σινεμά, Ελληνικός Κινηματογράφος, Ελληνικές Ταινίες