Παλιό ελληνικό σινεμά... στον Αργοσαρωνικό | One Day Clinic

Σαν παλιό ελληνικό σινεμά... στον Αργοσαρωνικό – Μέρος Β’

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν δανείσει τις όμορφες τοποθεσίες τους για το φόντο πολλών αγαπημένων ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ας θυμηθούμε και ας νοσταλγήσουμε! Σαν παλιό ελληνικό σινεμά... στον Aργοσαρωνικό!


Το Αγκίστρι στο «Αγκίστρι», του Ερρίκου Ανδρέου


Πολύ πριν το μικροσκοπικό Αγκίστρι γίνει παραθεριστικός προορισμός, το συνεργείο της ταινίας «Αγκίστρι» επέλεξε για τα γυρίσματα τα καταγάλανα νερά του. Μια ερωτική περιπέτεια του 1976 με πρωταγωνιστές τους Μπάρμπαρα Μπουσέ και Γκούντερ Στολ.

Με φόντο τη θάλασσα και τις παραλίες του νησιού. Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με τις περισσότερες σκηνές ντουμπλαρισμένες. Έτσι, σκηνές πάνω στο νησί δεν θα δείτε πολλές. Η πλοκή αφορά ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε έναν ζευγάρι και έναν πλέι μπόι με απρόοπτο φινάλε.


Οι Σπέτσες στο «Τζένη Τζένη», του Ντίνου Δημόπουλου


Στο πιο μακρινό και άκρως κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, ενώ το ελληνικό σινεμά ζούσε στιγμές απόλυτης δόξας. Με φόντο την πολιτική αστάθεια της εποχής και έναν χρόνο πριν από το πραξικόπημα, το 1966 οι συντελεστές κατάφεραν να στήσουν ένα κωμικό σκηνικό μέσα από μια αστεία πλοκή με πολιτικές προεκτάσεις. Σκοπός της ταινίας, όπου πρωταγωνίστησαν οι Τζένη Καρέζη και Ανδρέας Μπάρκουλης, ήταν να παρηγορήσει τον προβληματισμένο ελληνικό λαό παρασύροντάς τον σε ένα παραμύθι με φόντο το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι.

Το προεκλογικό ρομάντζο εκμεταλλεύτηκε σχεδόν κάθε γωνιά των Σπετσών. Η Ντάπια, το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού, το λιμάνι, τα αρχοντικά. Επιπλέον οι ψαράδες, η σπηλιά της Νεράιδας, οι πλούσιοι εφοπλιστές που παραθερίζουν στο νησί, τα ιστιοπλοϊκά που πάνε κι έρχονται. Ακόμα οι αμαξάδες και τα νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική. Ίσως, η καλύτερη διαφήμιση των Σπετσών μέχρι σήμερα.


Η Ύδρα στο «Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη


Γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1955 με ελάχιστα χρήματα και μόνο μία κάμερα με πρωταγωνιστές τους Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν. Παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα και τις φτωχές υποδομές της μετά τον Εμφύλιο, η ταινία ξεχώρισε στο φεστιβάλ Καννών και όχι μόνο.

Τα γυρίσματα κράτησαν 8 εβδομάδες και έγιναν στην Ύδρα σε μαυρόασπρο φόντο. Είναι μια δραματική ταινία και το σενάριο αφορά την ερωτική σχέση μιας κοπέλας από την Ύδρα και ενός νεαρού Αθηναίου που πηγαίνει στο νησί.

Εδώ θα δείτε τα πλακόστρωτα σοκάκια του νησιού και τα καφενεία της εποχής. Τη θάλασσα, τα καΐκια και το ανοιχτό πέλαγος, καθώς και το κεντρικό λιμάνι. Σκηνές που οπωσδήποτε θυμίζουν το σημερινό σκηνικό, μιας και η Ύδρα παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Ετικέτες: Ελληνικές Ταινίες, Ελληνικός Κινηματογράφος, Ελληνικά νησιά, Σινεμά, Αγκίστρι, Αργοσαρωνικός, Σπέτσες, Ύδρα