Τα ιερά τρίγωνα της Αρχαίας Ελλάδας
Για άλλη μια φορά η επινοητικότητα και η ευφυΐα των αρχαίων Ελλήνων εντυπωσιάζει προκαλώντας στους εκπροσώπους της παγκόσμιας αστροφυσικής και γεωδυναμικής κοινότητας επιφωνήματα θαυμασμού. Η απόλυτη συμμετρία και ακρίβεια πάνω στην οποία είναι χτισμένοι όλοι οι ναοί, τα μνημεία και τα ιερά της Αρχαίας Ελλάδας δεν αποτελεί νέο. Η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιολογικούς τόπους χτισμένους σε ισοσκελή ή ισόπλευρα τρίγωνα με άρρηκτη σχέση μεταξύ τους. Ή αλλιώς τα ιερά τρίγωνα της Αρχαίας Ελλάδας.
Τίποτα δεν ήταν τυχαίο
Οι αρχαίοι Έλληνες μελετούσαν. Στη συνέχεια έβρισκαν μαθηματικές σχέσεις και πολύπλοκους αστροφυσικούς συνδυασμούς. Τέλος έχτιζαν με βάση τον γεωδαιτικό τριγωνισμό. Μια έννοια περίπλοκη, προχωρημένη και άκρως μυστηριακή για εκείνη την εποχή.
Η γεωδαισία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ακριβή περιγραφή της γήινης επιφάνειας. Οι αρχαίοι τη γνώριζαν καλά και την ώρα που για κάποιους άλλους ήταν μια σπαζοκεφαλιά, εκείνοι απλώς την έπαιζαν στα δάχτυλα.
Περιγράφουμε την κεντρική ιδέα πάνω στην οποία προσδιοριζόταν η ακριβής θέση του κάθε ιερού. Οι πρώτες πρωινές ακτίνες του ήλιου την ημέρα του εορτασμού του θεού στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός, έπρεπε να διαπερνούν τον κεντρικό άξονά του φωτίζοντας το κεντρικό άγαλμα του θεού. Οι υπολογισμοί, όπως άρχισαν να αποδεικνύουν πια από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και μετά τα εξελιγμένα μέσα υπολογισμών ήταν ολόσωστοι. Ούτε η παρεμβολή της θάλασσας δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην ακρίβειά τους.
Γεωμετρικός τριγωνισμός
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αδυναμία στα τρίγωνα και έφτιαχναν μαθηματικούς συσχετισμούς για να τα επαληθεύσουν. Η ίδρυση όλων αυτών που εμείς σήμερα θαυμάζουμε ως αρχαιολογικά αξιοθέατα (ιερά, ναοί, τύμβοι, μαντεία) φαίνεται ότι ακολουθούσαν έναν εσωτερικό κανονισμό και μια ακαταλαβίστικη, φαινομενικά απόκρυφη μεθοδολογία, γνωστή μόνο σε λίγους.
Επιμελώς προσχεδιασμένοι και οπωσδήποτε ηθελημένοι, έχουν ειπωθεί πολλά για αυτούς τους υπολογισμούς. Από προσπάθειες αναπαράστασης των αστερισμών του ουρανού πάνω στη γήινη, ελληνική επιφάνεια μέχρι απεικονίσεις του ζωδιακού κύκλου και χρήση γεωενεργειακών ρευμάτων που κατευθύνουν την ενέργεια στις ελληνικές πόλεις και τα ιερά, ο παρονομαστής είναι κοινός. Μια αποκρυφιστική σύνδεση αποτυπωμένη με άπειρους τριγωνισμούς που ήταν πια μια γενικευμένη πρακτική του ελληνικού τρόπου ζωής.
Τα ισοσκελή τρίγωνα ή Ιερά τρίγωνα της Αρχαίας Ελλάδας
Τα δύο δημοφιλέστερα ιερά τρίγωνα της Αρχαίας Ελλάδας είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα. Η τριπλέτα του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και του Ηφαίστου στο Θησείο. Και επίσης εκείνη του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, του Παρθενώνα και της Αφαίας Αθηνάς έχουν κοινό σημείο αναφοράς. Την Αίγινα.
Η ενέργεια, αν βρεθείτε εκεί είναι έκδηλη. Αξίζει τον κόπο λοιπόν, αν επισκεφθείτε το νησί να κάνετε μια στάση για να βιώσετε και μόνοι σας το μοναδικό αυτό συναίσθημα.