365 εκκλησίες | One Day Cruise

Οι 365 εκκλησίες στην Παλαιοχώρα της Αίγινας

Μικρή αναδρομή στην παλιά πρωτεύουσα

Μύθος ή αλήθεια οι 365 εκκλησίες.

Η ιστορία της Παλαιοχώρας ή Παλιαχώρας είναι πλούσια και η οικοδομική της δραστηριότητα ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια. Η περιοχή είναι γνωστή και ως «Μυστράς της Αίγινας». Ακολούθησαν διάφορες περίοδοι. Τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, η Φραγκοκρατία και η Καταλανική Κυριαρχία, η πρώτη και δεύτερη Ενετοκρατία, η πρώτη και δεύτερη Τουρκοκρατία, κατά την οποία η ενετική κυριαρχία έφτασε στο τέλος της. Από τότε που οι Αιγινήτες αποφάσισαν να κατεβούν στο λιμάνι, η Παλαιοχώρα εγκαταλείφθηκε. 

Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική

Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική γνώρισε ανάπτυξη κατά τη Βυζαντινή περίοδο, μιας και η Αίγινα τότε αποτέλεσε ανεξάρτητη αρχιεπισκοπή. Γι’ αυτόν το λόγο η οικοδόμηση εκκλησιών στην Παλαιόχωρα είχε μεγάλη σημασία. 33 είναι οι εκκλησίες που βρίσκονται στην περιοχή σήμερα συν το ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου. Σύμφωνα με την παράδοση οι εκκλησίες ήταν 365, όσες δηλαδή και οι μέρες του χρόνου. Σύμφωνα με ιστορικές μελέτες όμως, ήταν μόλις 50. Η ιστορία των ναών ξεκινά από τις αρχές του 12ου αιώνα και εκτίνεται έως και τον 18ο αιώνα μ.Χ.

Ανεκτίμητος εκκλησιαστικός θησαυρός

Οι εκκλησίες εκτίνονται περιμετρικά του Κάστρου της Παλαιοχώρας, στα ανατολικά, δυτικά και νότια του λόφου. Μπορεί να τις δει κανείς από τον κεντρικό δρόμο που ξεκινά από το λιμάνι του νησιού. Όσες έχουν αντέξει στο χρόνο διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Οι αρχιτεκτονικοί τους τύποι διαφέρουν και μάλιστα χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικούς, με εξαίρεση τον ναό της Επισκοπής που δεν ανήκει σε κανέναν τύπο. Στην πλειονότητα είναι μονοκάμαροι με ημικυλινδρικό θόλο και τόξα στις πλευρές τους. Ορισμένοι από αυτούς ακολουθούν το σχήμα του ελεύθερου σταυρού. Άλλοι ναοί είναι δίκλιτοι που σημαίνει ότι δίπλα τους χτιζόταν ένας ακόμα για τους καθολικούς. Υπάρχουν και κάποιοι που πάνω από την πόρτα της εισόδου έχουν καμπαναριό. 

Τι μπορείτε να δείτε

Σήμερα, κάποιοι από αυτούς τους ναούς είναι πλέον ανακαινισμένοι και οι αγιογραφίες έχουν αποκατασταθεί. Παραδείγματα αυτών είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός, το κελί του Αγίου Διονυσίου και η Επισκοπή. Επίσης το καθολικό της μονής της Αγίας Κυριακής και Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και ο Τίμιος Σταυρός και ο Άγιος Στέφανος.

Ετικέτες: εκκλησιαστικός τουρισμός, Παλαιοχώρα, αρχιτεκτονική, Αίγινα, Εκκλησίες