Μιαούλεια 2020 | One Day Cruise

Μιαούλεια 2020

Μιαούλεια 2020: Πρόκειται για μία σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις, μία από τις πιο μεγάλες γιορτές που γίνονται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου στην Ύδρα.

Λαμβάνουν χώρα πάντα το τριήμερο που βρίσκεται πιο κοντά στην 21 Ιουνίου. Οι εορτασμοί είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και σε όλη τη ναυτική πολεμική δράση του στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων κατά την περίοδο 1821-1827. Φέτος τα Μιαούλεια θα διεξαχθούν στις 26, 27 και 28 Ιουνίου.

Ανδρεάς Μιαούλης

Τα Μιαούλεια είναι αφιερωμένα στην ημερομηνία του θανάτου του, στις 11 Ιουνίου 1835. Ο Ανδρέας Βώκος Μιαούλης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο πιο σημαντικός παράγοντας του αγώνα. Ως ηγέτης των Ναυμάχων της Ύδρας οδήγησε τον ελληνικό στόλο στη νίκη εναντίον του οθωμανικού. Ο ενταφιασμός του έγινε στην ακτή του Πειραιά από όπου πήρε την ονομασία της η Ακτή Μιαούλη. Το 1952 τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά για να καταλήξουν το 1986 στην Ύδρα με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Τα Μιαούλεια διαρκούν δύο εβδομάδες. Περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους πολλές δραστηριότητες, όπως καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, αθλητικούς αγώνες, λαμπαδηδρομίες, εκθέσεις και συναυλίες. Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει την υποδοχή του εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού και των επισήμων στο Δημαρχείο του νησιού.

Αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων αποτελεί η αναπαράσταση ενός μικρού μέρους της Ναυμαχίας του Γέροντα και της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας την τρίτη μέρα. Η αναπαράσταση τελειώνει με την καύση ενός ομοιώματος της φρεγάτας στην είσοδο του λιμανιού της Ύδρας. Ένα θέαμα εντυπωσιακό που αν βρίσκεστε στο νησί δεν πρέπει να χάσετε. Παραδοσιακοί χοροί και πυροτεχνήματα κάνουν τις εκδηλώσεις φαντασμαγορικές.

Η κορυφαία στιγμή

Το πιο σημαντικό τμήμα των εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένο για την τρίτη και τελευταία μέρα. Πρόκειται για την τιμητική επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, η λήκυθος με την καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη μεταφέρεται από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό για την Θεία Λειτουργία και δοξολογία. Στη συνέχεια, οδηγείται στο κάστρο του Κάβου για το μνημόσυνο και την κατάθεση των στεφάνων.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που συμπληρώνονται τον επόμενο χρόνο, ο Δήμος Ύδρας ετοιμάζει ένα επετειακό πρόγραμμα με τίτλο «Η Ύδρα για το ‘21». Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο. Ξεκινά από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και φτάνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Ετικέτες: Ύδρα, Μιαούλεια, Ανδρέας Μιαούλης, Μιαούλεια 2020, Εκδηλώσεις, Αναπαράσταση