Το Ναυάγιο του Δοκού
Για τους λάτρεις της Αρχαιολογίας, το Ναυάγιο του Δοκού είναι πραγματική αποκάλυψη. Είναι το πρώτο ναυάγιο που ερευνήθηκε στην Ελλάδα και το αρχαιότερο στον κόσμο. Τοποθετείται γεωγραφικά ανάμεσα στην Ύδρα και την Αργολική ακτή, γνωστή στην αρχαιότητα ως Απεροπία, απέναντι από την Ερμιόνη.
Οι τεχνολογικές μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι αρχαιολόγοι για να κάνουν την έρευνά τους ήταν αρκετά σύγχρονες για την εποχή. Αν και το ανακάλυψε ο ερευνητής των βυθών Peter Throckmorton το 1975, η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε 3 χρόνια αργότερα, το 1992.
Αποτελεί την πρώτη συστηματική έρευνα αρχαίου ναυαγίου στην Ελλάδα. Τα ευρήματα στο βυθό της περιοχής της νήσου Δοκού λένε πολλά για τη ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο, το επίπεδο της τεχνολογίας και την οικονομία στο Αιγαίο. Τοποθετείται χρονολογικά στο δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Η νήσος Δοκός και το ναυάγιο
Η νήσος Δοκός είναι άγονη, ακατοίκητη και διαθέτει ελάχιστες πηγές νερού. Αν και έχει έκταση μόλις 12 χιλιόμετρα και υψόμετρο 308 μέτρα, κατείχε στρατηγική θέση στις ναυτικές πορείες και ονομαζόταν Απεροπία λόγω της απέραντης θέας της. Η Δοκός έχει μεγάλη ιστορία, αλλά έχασε κάποια στιγμή τη σημασία της. Πάντως, κατά διαστήματα, τη χρησιμοποίησαν ως ασφαλές αγκυροβόλιο, κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
Το καλοκαίρι του 1975 ο Peter Throckmorton, πρωτοπόρος ερευνητής των βυθών, εντόπισε μια μεγάλη συγκέντρωση σπασμένης κεραμικής μάζας στο βυθό της Δοκού, σε βάθος 15-30 μέτρων.
Αργότερα επέστρεψε στο σημείο μαζί με τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο και μαζί χρονολόγησαν τα κεραμικά που είχε ανακαλύψει. Τα κεραμικά ανήκαν στην περίοδο της πρωτοελλαδικής εποχής. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ναυάγιο του 2200 π.Χ. περίπου. Ακολούθησαν δύο διερευνητικές αποστολές, κατά τις οποίες τα ευρήματα τοποθετήθηκαν χρονολογικά με μεγαλύτερη ακρίβεια στη δεύτερη πρωτοελλαδική περίοδο. Το γεγονός αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ναυάγιο ήταν το αρχαιότερο στον κόσμο. Αυτά που βρήκαν οι ερευνητές ήταν πήλινα αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων.
Ετικέτες: Βυθός, Αρχαιολογία, Ναυάγιο, Ύδρα