Λιχουδιές της Αίγινας | One Day Cruise

Λιχουδιές της Αίγινας

Όσον αφορά την ευρύτερη κουζίνα του Αργοσαρωνικού, αλλά και πιο ειδικά τις λιχουδιές της Αίγινας, η παράδοση και οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές.

Κάθε τόπος έχει τις παραδοσιακές του συνταγές που αποτελούνται από νόστιμα εδέσματα και πρωτότυπα γλυκά με ιδιαίτερη γεύση που δε συναντά κανείς συχνά.

Στα γλυκά

Οι ιδιαίτερες συνταγές του αγαπημένου νησιού βασίζονται κυρίως στο φυστίκι Αιγίνης. Αυτός ο τόσο γευστικός καρπός συναντάται στο παστέλι με σουσάμι και μέλι, στα μαντολάτα, στο κέικ με φυστίκια και σιμιγδάλι, στη συντριπτική πλειοψηφία των γλυκών του κουταλιού, στους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και στον μπακλαβά. Συναντάται όμως και σε πιο καινούργιες συνταγές. Όπως σε αυτές των μπισκότων και στα brownies, αλλά και σε μορφή αλείμματος που θεωρείται πολύ θρεπτικό.

Το κορυφαίο όλων όμως, είναι τα σαρίκια Αιγίνης. Πρόκειται για ένα  παραδοσιακό γλυκό με βούτυρο και σιρόπι, το οποίο είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του.

Στα αλμυρά

Πλέον το φυστίκι συμπεριλαμβάνεται και στα αλμυρά εδέσματα.

Η μοντέρνα κουζίνα το θέλει μέσα στις σάλτσες πέστο, σε μορφή πατέ και σε διάφορα πιάτα με κρέας όπως το κατσίκι, το αρνάκι, ακόμα και η γαλοπούλα, με σκοπό να «δανείσει» στη σάλτσα τους την ιδιαίτερη γεύση του. Εξαιρετικό θεωρείται επίσης, το φιλέτο ψαριού με πέστο φυστικιού.

Αν βρεθείτε στην Αίγινα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποια παραδοσιακά πιάτα, όπως είναι η κατσούλα. Πρόκειται για ένα ψάρι που συναντάται και στις αιγινήτικες θάλασσες και αλλού και ανάλογα την τοποθεσία έχει διαφορετικές ονομασίες. Έχει έντονο ροζ χρώμα και είναι πολύ χαρακτηριστικό. Στην Αίγινα προτιμούν να το μαγειρεύουν τηγανητό. Τα ψάρια γενικά, έχουν την τιμητική τους στην αιγινήτικη κουζίνα. Οι σουπιές κρασάτες, το χταπόδι γιουβέτσι, η τηγανόσουπα και η μελιτζανόπιτα είναι από τα πιο «δυνατά» πιάτα που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε.

Η έμπνευση νέων συνταγών από τους Αιγινήτες σεφ είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Γι’ αυτό και πέρα από την παραδοσιακή κουζίνα, έδαφος κερδίζουν συνεχώς και πολλές νέες γεύσεις που μπερδεύονται πρωτότυπα μεταξύ τους, διατηρώντας τον παραδοσιακό αέρα τους. 

Ετικέτες: Κουζίνα Σαρωνικού, φυστίκι αιγίνης