Οι πολιούχοι του Αργοσαρωνικού: ο πολιούχος κάθε νησιού
Οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έχουν τον προστάτη Άγιό τους, τον πολιούχο τους που τον γιορτάζουν κάθε χρόνο. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ποιος είναι οι πολιούχος κάθε νησιού;
Πόρος – Η “Παναγία” της Ζωοδόχου Πηγής
Μόλις το καλοκαίρι του 2018 και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου ο δήμος του Πόρου απέκτησε νέα πολιούχο μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την “Παναγία” της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του νησιού χτισμένη σε μια πευκόφυτη περιοχή. Αυτό συνέβη επειδή ο προηγούμενος προστάτης άγιος του νησιού, ο Άγιος Λεωνίδης ο Τροιζήνιος δεν έλαβε ποτέ την πραγματική αποδοχή των κατοίκων. Είχε καθιερωθεί ως πολιούχος το 1996, ενώ δεν είχε καμιά ιστορική σχέση με τον Πόρο. Για να μην επαναληφθεί το ίδιο, την επιλογή της νέας πολιούχου αποφάσισαν οι ίδιοι οι δημότες του νησιού. Τέλος, το Συμβούλιο θεσμοθέτησε και δύο αργίες το χρόνο, η μία την Παρασκευή μετά το Πάσχα και η δεύτερη την Παρασκευή που μεσολαβεί μεταξύ 27 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.
Ύδρα – Άγιος Κωνσταντίνος, ο Υδραίος Νεομάρτυρας
Ο πολιούχος της Ύδρας γιορτάζει κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, την ημέρα του απαγχονισμού του. Η γενέτειρά του είναι το νησί του Αργοσαρωνικού, όμως εκείνος σε ηλικία 18 χρονών πήγε στη Ρόδο κοντά στον Τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Όπως ήταν επόμενο εκεί εξισλαμίστηκε πήρε το ίδιο όνομα με τον ηγεμόνα και επί τρία χρόνια απόλαυσε μεγάλες τιμές. Μετάνιωσε όμως και αποφάσισε να μαρτυρήσει για να εξιλεωθεί. Αφού πέρασε από την πόλη Κρίμι, την Κωνσταντινούπολη και το Άγιο Όρος, επέστρεψε στη Ρόδο όπου ομολόγησε μπροστά στον ηγεμόνα τον Χριστό. Αυτό είχε σαν συνέπεια να βασανιστεί φρικτά και τελικά να απαγχονιστεί. Στο ναό του στην Ύδρα βρίσκεται το λείψανό του, ενώ ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι και πολιούχος της πόλης της Ρόδου.
Αίγινα – Άγιος Διονύσιος ο Νέος, ο Ζακυνθινός Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης
Ο προστάτης Άγιος της Αίγινας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου. Το λείψανο του Αγίου Διονυσίου ωστόσο, βρίσκεται άφθαρτο στην ομώνυμη Μονή Ζακύνθου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος και καταγόταν από εύπορη οικογένεια αριστοκρατών. Μορφώθηκε, διακρίθηκε στα γράμματα και δίδαξε το θείο λόγο βοηθώντας παράλληλα τους φτωχούς. Έγινε επίσκοπος Αιγίνης παίρνοντας το όνομα Διονύσιος ύστερα από παράκληση του Νικάνορα, του αρχιεπισκόπου Αθηνών. Δέχτηκε αλλά όταν αρρώστησε, παραιτήθηκε και γύρισε στη Ζάκυνθο. Τελικά πέθανε σε βαθιά γεράματα την ημέρα του επίσημου εορτασμού του, ενώ εκτός από προστάτης της Αίγινας γιορτάζεται και ως προστάτης της Ζακύνθου.
Ετικέτες: Θρησκευτικός Τουρισμός, Εκκλησίες, εκκλησιαστικός τουρισμός, Άγιος Κωνσταντίνος, ο Υδραίος, Άγιος Διονύσιος, Η “Παναγία” της Ζωοδόχου Πηγής