Η προ-ιστορία της Ύδρας
Τι ξέρουμε για την Ύδρα σήμερα; Από πού έχουμε αντλήσει τις πληροφορίες αυτές; Πόσο απλώνεται η προ-ιστορία της Ύδρας στους αιώνες;
Το όνομα της Ύδρας όπως μπορεί εύλογα να φανταστεί κανείς συνδέεται με το νερό. Η “αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού” πήρε το όνομά της από τα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές της κατά την αρχαιότητα. Οι ιστορικοί ανέφεραν πρώτοι ένα νησί με το όνομα “Υδραία”. Πρώτοι κάτοικοι της τότε Ύδρας υπήρξαν οι Δρύοπες. Σύμφωνα με τις ανασκαφές στην περιοχή Επισκοπή, στο εσωτερικό του νησιού υπάρχουν ίχνη από αρχαίους οικισμούς.
Κατά την Ύστερη Νεολιθική Εποχή, δηλαδή τα χρόνια πριν την Ομηρική περίοδο, η Ύδρα κατοικήθηκε. Στην Υδραία, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, εγκαταστάθηκαν και έμειναν οι Δρύοπες. Επρόκειτο για μια φυλή αγροτών, βοσκών και ψαράδων, οι οποίοι κατοικούσαν στις ορεινές περιοχές του Παρνασσού και της Οίτης. Οι Δρύοπες ήταν άνθρωποι χωρίς καθόλου φιλοδοξίες, οι οποίοι δύο αιώνες αργότερα έφυγαν εξαιτίας της Καθόδου των Δωριέων. Τότε ήταν που χάθηκε και κάθε ίχνος ζωής από την Ύδρα.
Παρά τη ναυτική και εμπορική ιστορία της Ύδρας αργότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώιμη αρχαιότητα ο ρόλος της ήταν έως και ασήμαντος. Το πιθανότερο είναι πως η Ύδρα υπαγόταν στο Βασίλειο των Μυκηνών. Στη συνέχεια πήγε στους Ερμιονείς, πέρασε στους Σάμιους πολιτικούς φυγάδες για να καταλήξει στους Τροιζηνίους μέχρι τον 4ο π.Χ. αιώνα. Οι τελευταίοι τη ζητούσαν επίμονα για να καλλιεργήσουν και να βοσκήσουν τα αιγοπρόβατά τους.
Σε γενικές γραμμές πάντως, σπανίως γίνονταν αναφορές στο αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού από τους μεγάλους μελετητές της ιστορίας. Επίσης, η καθιέρωση του σημερινού της ονόματος παραμένει ακόμα άγνωστη, το οποίο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας εμφανιζόταν συχνά παραλλαγμένο.
Ετικέτες: Ιστορία της Ύδρας, Ιστορία, Ύδρα