Ο Πόρος στη Μυθολογία
Όπως γνωρίζουμε, η Ελληνική Μυθολογία είναι πολλά παραπάνω από τους 12 θεούς του Ολύμπου. Ο Πόρος στη Μυθολογία έχει ποικίλες εκδοχές όσον αφορά το ρόλο του. Πρόκειται για ένα νησί με ιστορία 2500 ετών. Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο Πόρος υπήρξε αφοσιωμένος στο θεό Ποσειδώνα, ενώ ο ρόλος του συνεχίστηκε και στην αρχαία αλλά και στη νεότερη ιστορία.
Οι εκδοχές
Αρχικά να πούμε ότι με το όνομα Πόρος ήταν γνωστές δύο θεότητες της Ελληνικής και της Ρωμαϊκής Μυθολογίας. Στο συμπόσιο του Πλάτωνα ο Πόρος ήταν η προσωποποίηση της Επαγγελίας και η αποφυγή της Πενίας. Και όχι μόνο αυτό, από τον Πόρο και την Πενία που ήταν η φτώχεια γεννήθηκε ο Έρωτας. Ως θεότητα της Ρωμαϊκής Μυθολογίας, ο Πόρους ήταν γιος της Μέτις.
Σύμφωνα με τον αρχαίο γεωγράφο Παυσανία όμως, στην Ελληνική Μυθολογία ο Πόρος ήταν και πάλι η προσωποποίηση της αφθονίας και του πλούτου, γιος της Μήτις και του Δία. Η Μήτις ήταν η προσωποποίηση της φρόνησης, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και πρώτη σύζυγος του Δία.
Γεωγραφική ερμηνεία
Ο Πόρος αποτελείτο από την αρχαιότητα από δύο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρία που σημαίνει καλή αύρα. Η Καλαυρία ήταν μεγαλύτερη σε έκταση, γεμάτη βλάστηση και νερό, ενώ η Σφαιρία ήταν ένας βράχος που είχε προκύψει από ηφαίστειο. Η Καλαυρία ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, ο οποίος την παραχώρησε στον Ποσειδώνα ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς. Τα δύο αυτά νησιά κάποια στιγμή μετονομάστηκαν σε Πόρο.
Λέγεται ότι ο γιος του ήρωα Καλαυρού που ονομαζόταν Πόρος έδωσε το όνομά του στο νησί. Πόρος λεγόταν και ο εραστής της Αίθρας, κόρης του Πιτθέα, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια μάχη και είχε πάρει το όνομά του από τον πλούτο που ήταν ο “μυθολογικός Πόρος”.
Σε γενικές γραμμές, το όνομα Πόρος ήταν συνηθισμένο στην Αρχαία Ελλάδα.
Ετικέτες: Πόρος και μυθολογία, Ιστορία του Πόρου, Ιστορία, Πόρος