Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αίγινα | One Day Cruise

Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αίγινα

Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πόσα μεγάλα ονόματα έχουν περάσει από ένα τόσο μικρό νησί όπως η Αίγινα. Ένα από αυτά είναι και ο ποιητής, δημοσιογράφος, πολιτικός αλλά κυρίως συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα και ο περισσότερο μεταφρασμένος σε παγκόσμια κλίμακα.

Έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο ο Νίκος Καζαντζάκης επιστρέφει από την Ευρώπη στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1933, αποφασισμένος να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αίγινα. Στο νησί του Αργοσαρωνικού έγραψε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του. Η συγγραφή ενός γαλλο-ελληνικού λεξικού, η μετάφραση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, τα κάντα του για τις Τερτσίνες. Όλα γεννήθηκαν εκεί. Στην Αίγινα ο Καζαντζάκης μετέφρασε Σαίξπηρ, Γκαίτε, Δάντη, Κοκτώ και Πιραντέλο. Έγραψε τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια του, θεατρικά έργα και μυθιστορήματα στα γαλλικά. Γενικά υπήρξε πολυγραφότατος.

Η καθημερινή του ζωή

Η καθημερινότητα του Νίκου Καζαντζάκη ήταν αποκλειστικά μελέτη και συγγραφή. Ξυπνούσε πολύ νωρίς το πρωί και δούλευε ως το μεσημέρι οπότε και έκανε διάλειμμα μέχρι την ώρα του δειλινού που έβγαινε την καθημερινή του βόλτα. Ο Καζαντζάκης λάτρευε την αιγινήτικη ύπαιθρο. Προτιμούσε την εξοχή όπου μπορούσε να κάνει μεγάλους περιπάτους, τις ερημικές παραλίες. Του άρεσε να ανεβαίνει ανηφόρες, μιας και η ανηφόρα συμβόλιζε γι’ αυτόν “τον διαρκή αγώνα για την εκπλήρωση του χρέους”. Ήθελε το σπίτι του να βρίσκεται ψηλά, το ίδιο και το γραφείο του.

Το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη

Το καλοκαίρι του 1935 και συγκεκριμένα τον Ιούλιο αγόρασε μαζί με τον ζωγράφο Τάκη Καλμούχο ένα χωράφι στην περιοχή Λιβάδι, λίγο πιο έξω από τη χώρα της Αίγινας. Εκεί έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 1936 άρχισε να χτίζεται το “Κουκούλι”, το σπίτι που στέγασε τον ίδιο και τη γυναίκα του Ελένη. Οι δυο τους αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο σπίτι, ενώ είναι ακόμα ημιτελές, και βοηθούν τους χτίστες στην ολοκλήρωσή του κάνοντας ταυτόχρονα και την επίβλεψη. Στο σπίτι αυτό έμειναν ως το 1946 όπου πέρασαν ευτυχισμένες στιγμές παρέα και με φίλους που φιλοξενούσαν συχνά, μεταξύ των οποίων ο κουμπάρος τους Άγγελος Σικελιανός. Σε γενικές γραμμές, σπάνια έφευγε ο Καζαντζάκης από το σπίτι του στην Αίγινα. Παρά μόνο για να ταξιδέψει για δουλειά σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αγγλία και η Ισπανία.

Ετικέτες: Αίγινα, Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνες διάσημοι