Συνταγές από την Αίγινα | One Day Cruise

Συνταγές από την Αίγινα

Οι τοπικές κουζίνες των χωρών ή των διάφορων περιοχών μιας χώρας έχουν πάντα κάτι καλό και ενδιαφέρον να επιδείξουν ανεξάρτητα από το πόσο διάσημες είναι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αίγινα. Η τοπική κουζίνα του αγαπημένου νησιού του Αργοσαρωνικού βασίζεται στο τοπικό της προϊόν που δεν είναι άλλο από το φιστίκι Αιγίνης. Παρακάτω θα βρείτε τρεις γνωστές συνταγές από την Αίγινα ελαφρώς “πειραγμένες”, μια σαλάτα, ένα κυρίως γεύμα και ένα σνακ. 

 

Σαλάτα μαρούλι με καλαμπόκι και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά για 1 μερίδα

5-6 φύλλα μαρουλιού

1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι

2 κ.σ. μαγιονέζα

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

10-15 φιστίκια Αιγίνης

30 γρ. κίτρινο τυρί τύπου regato

1-2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Το τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Βράζουμε το καλαμπόκι για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και το σουρώνουμε.

Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα στο μαρούλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το τυρί σε φλύδες και τέλος τα φιστίκια.

(Εξ. σύνδεσμος στο https://cookpad.com/gr/sintages/8694972-salata-marouli-me-kalampoki-kai-phistikia-aiginis?via=search&search_term=αίγινα)

 

Γεμιστές πιπεριές με σταφίδα λαδερές από την Αίγινα

Υλικά

Πιπεριές για γέμισμα κατά προτίμηση κόκκινες (επειδή είναι πιο γλυκές)

1 1/2 κ.σ. ρύζι καρολίνα

1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 κ.σ. φρέσκος ή αποξηραμένος δυόσμος

1 κούπα περίπου σάλτσα ντομάτας τύπου pummaro

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. για κάθε πιπεριά μαύρη κορινθιακή σταφίδα

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ όλα μαζί τα υλικά ανακατεύοντάς τα καλά.

Έχουμε πλύνει τις πιπεριές και έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους. Γεμίζουμε τις πιπεριές αλλά όχι εντελώς, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα ξεχειλίσει. Στη συνέχεια τις κλείνουμε με τα καπάκια τους.

Τις τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ταψί στο τέλος, προσθέτουμε περίπου 1 1/2 κούπα νερό, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τόσο ώστε να πάει σε όλες τις πιπεριές, προσθέτουμε και λίγο αλάτι και τις ψήνουμε.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ανάμεσα στις πιπεριές και λίγες πατάτες. Η ποσότητα του ελαιόλαδου είναι προαιρετική, αλλά συστήνεται περίπου ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο στη γέμιση και άλλο ένα πάνω στις πιπεριές.

(Εξ. σύνδεσμος στο https://cookpad.com/gr/sintages/11017317-gemistes-piperies-me-staphida-laderes-apo-tin-aigina?via=search&search_term=αίγινα)

 

Γιαούρτι με μέλι, ρόδι και φιστίκια Αιγίνης

Ενδιάμεσο σνακ ή δεκατιανό

Υλικά

1/2 κεσεδάκι γιαούρτι

1/2 φλιτζάνι ρόδι

2 κ.σ. μέλι

Λίγα φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το ρόδι, το μέλι και τα φιστίκια Αιγίνης. Σερβίρουμε το γιαούρτι σε 4 ατομικά μπολάκια και περιχύνουμε με το μέλι.

(Εξ. σύνδεσμός στο https://cookpad.com/gr/sintages/10971058-giaourti-me-meli-rodi-kai-phistikia-aiginis?via=search&search_term=αίγινα)

Ετικέτες: Αίγινα, Φιστίκι Αίγινας, συνταγές, φαγητό