Κάπρι της Ελλάδας: Πόρτες | One Day Cruise

Κάπρι της Ελλάδας: Πόρτες

Χάρη στην ποικιλομορφία των τοπίων της, στην Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει σημεία που θυμίζουν διάφορα μέρη από όλο τον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Πόρτες. Πρόκειται για το μικρό πευκόφυτο ψαροχώρι, απομονωμένο στη νοτιοανατολική πλευρά της Αίγινας που πολλοί παρομοιάζουν με το διάσημο Κάπρι. Εξ ου και το όνομα "Κάπρι της Ελλάδας".

Οι Πόρτες απέχουν είκοσι λεπτά από την Αγία Μαρίνα, μισή ώρα από τον Ναό της Αφαίας Αθηνάς και 45 λεπτά από το λιμάνι της Αίγινας. Μπορεί να φτάσει κανείς εκεί από τον παραλιακό δρόμο από την Αγία Μαρίνα ή κατεβαίνοντας από το ορεινό χωριό Ανίτσαιο.

Πρόκειται για μια μικρή κοινότητα με ογδόντα κατοίκους, οι οποίοι βιοπορίζονται από τις επιχειρήσεις τους, κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό. Στις Πόρτες λειτουργούν τρεις ταβέρνες πάνω στη θάλασσα που σερβίρουν ολόφρεσκο ψάρι και καλό σπιτικό φαγητό.

Οι Πόρτες του χτες και του σήμερα

Οι ντόπιοι είναι πολύ φιλόξενοι στις Πόρτες και πρωταρχικός σκοπός τους είναι η μακροημέρευση του τόπου τους. Η περιοχή διαθέτει εξωραϊστικό σύλλογο με στόχο τη διατήρηση της αυθεντικότητας του τοπίου.

Οι Πόρτες είναι ένα χωριό με τη δική του ιδιαίτερη ιστορία, το οποίο πέρασε από μεγάλες δοκιμασίες στο παρελθόν.

Γιατί "Πόρτες";

Σχετικά με το πώς πήρε το όνομά του το χωριό, υπάρχουν διάφορες εκδοχές.

  • Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, το όνομα οφείλεται στο ότι τα σπίτια που κατασκευάζονταν εκεί είχαν μόνο πόρτες και όχι παράθυρα, εξαιτίας των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα, ώστε να μη δίνουν στόχο.
  • Η επικρατέστερη εκδοχή όμως, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη porto που σημαίνει λιμάνι. Επειδή από εκεί φόρτωναν οι Βενετσιάνοι τις επεξεργασμένες αιγινήτικες μαυρόπετρες στα καράβια που ταξίδευαν για την Κρήτη και άλλα λιμάνια. Επίσης από εκεί έφευγαν φορτία με σταφίδες, σύκα και ρετσίνα.

Οι Πόρτες είναι ένα σημείο στην Αίγινα, το οποίο ίσως να μην επισκεφτούν αμέσως όσοι πάνε πρώτη φορά στο νησί. Όμως το γνωρίζουν οι ντόπιοι και κυρίως όσοι έχουν φουσκωτά και σκάφη.

Στο άμεσο μέλλον

Μέσα στα επόμενα χρόνια τα πράγματα δείχνουν ότι το χωριό θα ξαναπάρει την αξία που είχε παλιά, καθώς κατασκευάζεται νέο λιμάνι και μαρίνα. Οι Πόρτες ήταν φημισμένες το 1960. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μάλιστα, το είχε χαρακτηρίσει «Κάπρι της Ελλάδας» και εξακολουθεί να είναι γνωστό και με αυτή την ονομασία. Μαζί με το νέο λιμάνι, το χωριό θα αποκτήσει ξενοδοχεία και εστιατόρια πολυτελείας, ακριβά σκάφη και κρουαζιερόπλοια που θα αράζουν για να απολαύσουν οι επιβάτες τους το όμορφο τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά του χωριού.

Προς το παρόν στις Πόρτες θα βρείτε λίγα παλιά σπίτια με ασβεστωμένες αυλές και πολύχρωμα λουλούδια και αρκετά εξοχικά. Αποκάλυψη είναι η βραχώδης παραλία με βότσαλα και πεύκα στη μία πλευρά και άμμο στην άλλη.

Ετικέτες: Αίγινα, Κάπρι της Ελλάδας, Πόρτες, ψαροχώρι, Κάπρι