Παλαιοχώρα ή Παλιαχώρα Αίγινας – Μια μεσαιωνική πόλη
Η Παλαιοχώρα ή Παλιαχώρα είναι γνωστή και ως «Μυστράς της Αίγινας» καθώς το κάστρο της είναι χτισμένο με την ίδια τεχνοτροπία με αυτήν του Μυστρά. Την έχτισαν οι ντόπιοι γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ. με σκοπό την προφύλαξή τους από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.
Ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1826 και η τοποθεσία της είναι μοναδική. Από εκεί μπορεί να έχει κανείς θέα σε όλο τον Σαρωνικό. Ο οικισμός είναι πραγματικό οχυρό και βρίσκεται πίσω και πάνω από το λόφο του Αγίου Νεκταρίου.
Απέχει επτά χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας προς τα κεντρικά του νησιού, ενώ ξεχωρίζει για την πλούσια ιστορία, τις 365 εκκλησίες της και τα ερείπια των παλιών σπιτιών.
Σήμερα σώζονται περίπου οι 35 από αυτές με αξιόλογες τοιχογραφίες σε πολύ μέτρια κατάσταση. Συγκεκριμένα ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός, η Επισκοπή, το κελί του Αγίου Διονυσίου, το καθολικό της μονής της Αγίας Κυριακής και Ζωοδόχου Πηγής, ο Άγιος Στέφανος και ο Τίμιος Σταυρός.
Όσο για τα σπίτια, ήταν μικρά, τετράγωνα και χτισμένα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου. Πρόβαλαν από την κορυφή και μέχρι τους πρόποδες. Κατά έναν περίεργο τρόπο, ο οικισμός ήταν αθέατος χάρη στην τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των σπιτιών. Όποιος επισκέπτεται την Παλαιοχώρα ανακαλύπτει πολλά μονοπάτια, πηγάδια, στέρνες και τρεχούμενα νερά.
Ο λόφος ήταν γεμάτος ζωή και οι κάτοικοι ζούσαν από τη γεωργία και το εμπόριο ως το 1537 μ.Χ. Τότε ήταν που ο πειρατής Μπαρμπαρόσα λεηλάτησε την Παλαιοχώρα και γκρέμισε ό,τι υπήρχε εκτός από τις εκκλησίες. Περίπου 120 χρόνια αργότερα ο οικισμός υπέστη άλλη μια καταστροφή από τους Ενετούς και ερημώθηκε τελείως.
Νεότερη ιστορία
Η Παλαιοχώρα άρχισε να εγκαταλείπεται σταδιακά στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι κάτοικοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν στις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού, ώστε να ξαναφτιάξουν την πόλη της Αίγινας μετά τις επιδρομές των πειρατών. Είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στην Παλαιοχώρα όταν το νησί είχε αρχίσει να εξελίσσεται σε μεγάλο κέντρο, με αποτέλεσμα να γίνεται κατά καιρούς στόχος κατακτητών. Η Αίγινα υπέστη συνεχόμενες πειρατικές επιδρομές για τρεις αιώνες. Αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί σε καταφύγιο πειρατών. Όσο για το κάστρο της Παλαιοχώρας, χτίστηκε με χρήματα των Βενετών όταν η Αίγινα περιήλθε στην κυριαρχία τους.
Μετά από τις δύο περιόδους της Τουρκοκρατίας και ύστερα από τα πέρα δώθε των ντόπιων μεταξύ Παλαιοχώρας και λιμανιού, οι Αιγινήτες άρχισαν να εγκαταλείπουν από το 1800 την Παλαιοχώρα για να εγκατασταθούν γύρω από το λιμάνι.
Ετικέτες: Παλαιοχώρα, Παλιαχώρα, Αίγινα, Πειρατές, Μπαμπαρόσα, Κάστρο