Αίγινα για όλους | One Day Cruise

Αίγινα για όλους

Αν και μικρή σχετικά σε έκταση, η Αίγινα, το δημοφιλέστερο νησί του Αργοσαρωνικού, δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη παραπονεμένο. Άρα η Αίγινα είναι για όλους!

Μετάβαση

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν τακτικά πλοία της γραμμής και ιπτάμενα δελφίνια. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και 35 λεπτά αντίστοιχα, ανάλογα το μέσο που θα επιλέξετε.

Μετακίνηση στο νησί

Στην Αίγινα μπορείτε να μετακινηθείτε με το δικό σας όχημα, να πάρετε ταξί ή τα λεωφορεία της γραμμής που εκτελούν τακτικά δρομολόγια. Εναλλακτικά, μπορείτε να γυρίσετε το νησί με το ποδήλατό σας.

Πολιτισμός

Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Είναι το πρώτο «Εθνικό Μουσείο» της Ελλάδας, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας με εκθέματα από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ένα πέρασμα μπορείτε να κάνετε και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1828 στο κέντρο της πόλης. Σε αυτό αναπαριστώνται τα παραδοσιακά αιγινήτικα σπίτια. Μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει κάθε χρόνο και το Φεστιβάλ Φιστικιού στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ιστορία

Ξεκινήστε από τον Ναό της Αφαίας που είναι αφιερωμένος στην ομώνυμη θεότητα της αρχαιότητας. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού πάνω από την Αγία Μαρίνα. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία και για εκδρομή, καθώς βρίσκεται πάνω σε έναν πευκόφυτο λόφο που πλημμυρίζει από αρώματα της φύσης. Μη φύγετε από το νησί χωρίς να δείτε την Παλαιοχώρα με τις 365 εκκλησίες της. Τέλος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, ο ιστορικός λόφος που υπήρξε η Ακρόπολη του νησιού, αξίζει την επίσκεψή σας και μπορεί να σας αποζημιώσει και με μια βουτιά στην παραλία του.

Θρησκεία

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας με το ναό του Αγίου Νεκταρίου είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Ο θαυματουργός πολιούχος και προστάτης του νησιού είναι ο Άγιος Διονύσιος. Περάστε από τη γυναικεία Μονή της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται πριν από την είσοδο του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Τέλος, μια επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας, της προστάτιδας του νησιού, μπορεί να ολοκληρώσει μια πρώτη περιήγηση στα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Αίγινας.

Φύση

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» σηματοδοτεί μια σειρά διαδρομών, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να ανακαλύψουν το τοπίο και την παρθένα φύση. Κάντε το γύρο του Ελλάνιου Όρους, ακολουθήστε τη διαδρομή Σφεντούρι-Ελαιώνας, περιπλανηθείτε κυκλικά του Μοναστηριού της Χρυσολεόντισσας ή ακολουθήστε όποια άλλη διαδρομή θέλετε για να περάσετε μια μέρα μέσα στο καθαρό οξυγόνο. Η Αίγινα όμως έχει έναν ακόμα κρυμμένο άσσο για τους φυσιολάτρες. Η νήσος Μονή βρίσκεται μόλις δέκα λεπτά με το καΐκι από το ακρωτήρι της Πέρδικας. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι, με τεράστιο γεωφυσικό ενδιαφέρον και πλούσια πανίδα. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την πεζοπορία σας ανάμεσα στα άγρια ζώα και να επιστρέψετε το βράδυ στην Αίγινα.

Άθληση

Ο αγώνας δρόμου “Ιωάννης Καποδίστριας” αποτελεί θεσμό και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο. Η βασική διαδρομή είναι των 10 χιλιομέτρων. Σημείο εκκίνησης και τερματισμού είναι το Άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Υπάρχει επίσης η διαδρομή των 5 χιλιομέτρων για δρομείς και περιπατητές, ενώ γίνονται και παιδικοί αγώνες, για νήπια και μεγαλύτερα παιδιά.

Γαστρονομία

To φιστίκι κυριαρχεί στην αιγινήτικη κουζίνα: Ντόπια γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, μπισκότα, παξιμάδια, σιροπιαστά, κουλουράκια, κουραμπιέδες, παστέλια, φιστικάτο και άλλα. Το φιστίκι περιλαμβάνεται και στα πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας. Ο γαστρονομικός πλούτος της Αίγινας περιλαμβάνει ακόμα χόρτα του βουνού, όπως τα καλακάρβουνα, οι ζωχοί, οι καρδαμίδες και τα πορύχια, τα τσίγαρα, ένα απόσταγμα από βούτυρο γάλακτος και το κατσικίσιο τυρί γκερεμέζι. Η κατσούλα είναι ψάρι του Σαρωνικού που εντοπίζεται κυρίως στην Αίγινα. Τέλος, θα βρείτε μια μικρή ντόπια παραγωγή ελαιόλαδου και την αιγινήτικη ρετσίνα, τους ροδίτες και τα σαββατιανά.

Ετικέτες: οικογένεια, Θρησκευτικός Τουρισμός, Φιστίκι Αίγινας, Αίγινα