Ξηροί καρποί από την Ελλάδα και η ιστορία τους
Οι ξηροί καρποί ήταν δημοφιλείς ήδη από την αρχαία Ελλάδα. Σήμερα εξακολουθούν να καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής. Μάλιστα από την αρχαιότητα καταναλώνονταν σε μεγάλες ποσότητες καρποί, όπως τα φιστίκια Αιγίνης, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και τα κάστανα. Κάποιοι από αυτούς, όπως τα κάστανα, θεωρούνται superfoods.
Οι ξηροί καρποί στην αρχαιότητα
Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν τους ξηρούς καρπούς για σνακ, αλλά τους χρησιμοποιούσαν και σε πολλά φαγητά τους. Θεωρούσαν ότι οι ξηροί καρποί προάγουν τη συνολική υγεία του οργανισμού, αλλά και τη διαύγεια του πνεύματος και τη σοφία του μυαλού.
Συνήθιζαν να καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα, τα οποία θεωρούσαν επίσης πολύ θρεπτικά σνακ. Ήταν τα λεγόμενα τρωγάλια που καταναλώνονταν σαν επιδόρπια ή συνόδευαν την οινοποσία κατά τη διάρκεια των συμποσίων.
Οι ξηροί καρποί λοιπόν, αποτελούσαν βασική τροφή των αρχαίων Ελλήνων. Όμως, κάποιοι λαοί τους είχαν συνδέσει με παράξενες δοξασίες. Σύμφωνα με τους Πέρσες, πέντε αμύγδαλα πριν την κατανάλωση κρασιού, απέτρεπαν το μεθύσι και τις δυσάρεστες συνέπειές του. Πίστευαν ακόμα ότι τα αμύγδαλα απωθούσαν τις μάγισσες και μπορούσαν να αυξήσουν το μητρικό γάλα στις γυναίκες που θήλαζαν.
Οι ξηροί καρποί σήμερα
Σήμερα στη χώρα μας, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή ξηρών καρπών βρίσκονται στην κεντρική Ελλάδα. Πρόκειται για τους νομούς Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Λάρισας και Ημαθίας και φυσικά στην Αίγινα, όπου καλλιεργείται το φιστίκι Αιγίνης. Η επεξεργασία των ξηρών καρπών γίνεται από εταιρίες που ασχολούνται με όλα τα στάδια παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν που βρίσκουμε στο εμπόριο. Ας δούμε τους κυριότερους ξηρούς καρπούς που παράγει η Ελλάδα.
Ετικέτες: ξηροί καρποί, φυστίκι αιγίνης, Μεσογειακή διατροφή