Ναυάγια στον Αργοσαρωνικό (Μέρος Α) | One Day Cruise

Ναυάγια στον Αργοσαρωνικό (Μέρος Α)

Η θάλασσα του Σαρωνικού και οι ακτές των νησιών του Αργοσαρωνικού φημίζονται για τη γραφική ομορφιά τους, ενώ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Ωστόσο, κρύβουν και κάποια... μελανά σημεία. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι στο βυθό του Αργοσαρωνικού βρίσκονται σκόρπια 54 ναυάγια, τα οποία έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας δυτών.

Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και επιστήμονες εκτιμούν ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν συνολικά πάνω από 400 ναυάγια. Ακολουθούν τα πιο γνωστά ναυάγια που βρίσκονται σήμερα στο βυθό του Σαρωνικού.

Το ναυάγιο του Δοκού

Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο βρίσκεται στον Δοκό του Αργοσαρωνικού και εντοπίστηκε το 1975. Ο Δοκός είναι ένα άγονο νησί που τοποθετείται ανάμεσα στην Ερμιόνη, την Ύδρα και τις Σπέτσες. Τα ευρήματα του ναυαγίου χρονολογούνται από την 3η π.Χ. χιλιετία. Το πλοίο μετέφερε από τη Μήλο λυχνάρια, μαγειρικά σκεύη, μυλόπετρες, λεπίδες οψιανού - ένα μαύρο ηφαιστειακό γυαλί για την κατασκευή εργαλείων - και άλλα αντικείμενα. Εκτιμάται ότι το ναυάγιο προέκυψε εξαιτίας τρικυμίας, όταν το πλοίο προσπάθησε να στρίψει μέσα στον όρμο, αλλά τελικά βούλιαξε.

“Αλέξανδρος Ζ”

Η βύθιση του “Αλεξάνδρου Ζ” αποτέλεσε πραγματική τραγωδία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Έγινε στις 10 Μαρτίου 1923. Το εν λόγω ναυαγοσωστικό μετέφερε αδειούχους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες στο Κερατσίνι. Το πλοίο έχασε την ευστάθεια, δηλαδή την ισορροπία του, λόγω επικίνδυνων κυμάτων που είχαν σηκωθεί κοντά στην Ψυτάλλεια και της απότομης μετακίνησης των 300 επιβαινόντων από τη μια πλευρά στην άλλη. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί.

“Πατρίς”

Το πρώην σιδερένιο αλιευτικό που είχε ναυπηγηθεί στη Γαλλία βυθίστηκε τον Ιούνιο του 1927 κοντά στη νήσο Πάτροκλος του Σαρωνικού, ύστερα από σύγκρουση με το ατμόπλοιο “Μοσχάνθη”. Το τότε επιβατηγό ατμόπλοιο βυθίστηκε κυριολεκτικά μέσα σε δύο λεπτά, με δέκα άτομα να χάνουν τη ζωή τους. Μέχρι σήμερα το “Πατρίς” στέκεται βυθισμένο σε όρθια θέση. Το μεγάλο ρήγμα στη δεξιά πλευρά που του προκάλεσε το “Μοσχάνθη” είναι ορατό και στο βυθό και είναι το μοναδικό ρήγμα του ναυαγίου. Παρά τον έναν αιώνα σχεδόν που βρίσκεται στο βυθό, το πλοίο δε δείχνει να έχει άλλα σημάδια φθοράς.

“Όρια”

Το “Όρια” ήταν ένα γερμανικό φορτηγό πλοίο που η βύθισή του στις 12 Φεβρουαρίου 1944 σηματοδότησε το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην ιστορία της ανθρωπότητας με 4.073 νεκρούς. Βυθίστηκε στο Σαρωνικό, κοντά στη νήσο Πάτροκλος. Το πλοίο είχε ξεκινήσει μια μέρα πριν βυθιστεί από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά. Μετέφερε 4.046 Ιταλούς στρατιώτες αιχμάλωτους των Γερμανών, 50 Γερμανούς στρατιώτες ως φρουρά και 5 Έλληνες ως μέλη του πληρώματος. Σώθηκαν 12 Ιταλοί, 6 Γερμανοί και ένας Έλληνας.

Ετικέτες: Ναυάγιο, Δοκός, Αργοσαρωνικός, πλοίο, Βυθός, Ιστορία